ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenții economici și populația preferă să economisească în monedă națională

12:41 | 21.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Agenții economici și populația au constituit, în luna august, depozite la termen în lei moldovenești în sumă de 1,43 miliarde de lei, în timp ce depozitele noi atrase în valută străină a fost în sumă echivalentă cu 1,33 miliarde de lei, informează MOLDPRES.

Circa 70 la sută din suma totală a depozitelor în lei o reprezintă banii depuși la băncile comerciale în luna august, pe un termen de până la 12 luni.

Persoanele juridice au făcut economii în monedă națională în sumă de peste 300 milioane de lei, în timp ce persoanele fizice au depus în bănci de peste trei ori mai mulți bani, 1,13 miliarde.

Deși dobânzile la depozitele pe termen ale agenților economici sunt într-o ușoară scădere și au coborât la o medie de 3,21 la sută, în luna august, rata medie ponderată a dobânzii la depozitele noi ale populației s-au majorat nesemnificativ, până la 4,89 la sută, cel mai înalt nivel din acest an. Rata dobânzii s-a diminuat odată cu scăderea ratei anuale a inflației, însă în luna august rata anuală a inflației anunțată de Biroul Național de Statistică de 5,5 la sută, a fost peste nivelul ratelor dobânzilor oferite de bănci.

Datele BNM relevă că soldul depozitelor la termen cu dobândă este de circa 16,2 miliarde de lei, iar cele în valută în sumă echivalentă cu 12 miliarde de lei.

img19007460

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!