ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Populară Chineză marchează Ziua Națională

09:21 | 01.10.2019 Categorie: Externe

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Republica Populară Chineză își sărbătorește astăzi Ziua Națională, informează MOLDPRES.

Este învecinată cu Tadjikistan, Kîrgîzstan, Kazahstan, Rusia, Mongolia, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Pakistan, Afganistan, Myanmar, India, Bhutan și Nepal. Țara are o suprafață de 9,6 milioane de kilometri pătrați și o populație de peste 1 mlrd 350 mln de locuitori. Capitala Chinei este orașul Beijing, cu o populație de peste 20 milioane de locuitori. China include 23 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipii de subordonare centrală (Beijing, Tianjin, Shanghai și Chongqing) și două regiuni administrative speciale, având în mare parte un sistem de autoguvernare (Hong Kong și Macao).  

Exportă metale neferoase, petrol, mașini și utilaje industriale, produse chimice, confecții, textile, mătase, bumbac, piei și produse agricole. Importă materii prime, echipament și semifabricate industriale, mijloace de transport, produse alimentare. Comerț extern cu SUA, Japonia, Germania, Franța, Spania, Rusia și alte țări.

De la introducerea reformelor economice în 1978, China a devenit una dintre economiile mari ale lumii, cu cea mai rapidă creștere economică. În 2013, a fost ca mărime a doua economie din lume, atât cu PIB-ul total nominal, cât și cu paritatea puterii de cumpărare și este, de asemenea, cel mai mare exportator și importator din lume de bunuri. China a contribuit cu peste 30% la creșterea economică mondială timp de mai mulți ani și a devenit principala sursă de stabilizare și putere pentru creșterea economică mondială.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. La recepţia recentă, prilejuită de aniversarea a 70-a de la fondarea Republicii Populare Chineze, Ambasadorul Chinei în ţara noastră, Zhang Yinghong, a menționat că de când China și Moldova au stabilit relații diplomatice în urmă cu 27 de ani, relațiile dintre cele două țări au devenit din ce în ce mai strânse, beneficiile și cooperarea economică s-au extins, iar prietenia dintre oameni a devenit mai profundă.

Conform datelor statistice, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului curent este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării Acordului de Liber Schim dintre cele două țări, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%.

În perioada 2010-2015, Guvernul Republicii Populare Chineze a iniţiat în țara noastră șase proiecte în valoare totală de peste 18,6 mln de euro. Pentru moment, proiectele în derulare finanţate de Guvernul RPC constituie peste 11,6 mln de euro. Doar în cadrul proiectului de dotare a instituţiilor de învăţământ cu echipament electronic și tehnică de calcul, Guvernul chinez a donat 1.200 computere şi 220 imprimante pentru universitățile, școlile și căminele studențești din țara noastră.

De asemenea, Guvernul Chinei oferă cursuri de instruire pentru funcţionarii publici din R. Moldova în diverse domenii, iar în anul 2014 a fost semnat Acordul interministerial de cooperare în domeniul educației, care prevede dublarea numărului de burse din partea Guvernului chinez acordate studenților moldoveni (de la 10 la 20 burse anual).

Cooperarea culturală se efectuează în baza Programului de cooperare între Ministerul Culturii al RM şi Ministerul Culturii al RPC pentru perioada 2015-2018, semnat la 18 februarie 2014. În ultimii ani, la Chişinău sunt organizate Zilele Culturii Chineze în Republica Moldova cu participarea oamenilor de cultură din China.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949.

img19007751

img19007751

img19007751

img19007751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!