ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Săptămâna Internaţională de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb

11:16 | 21.10.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. R. Moldova, alături de zeci de ţări din lume, participă în perioada 20-26 octombrie la Săptămâna Internaţională de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb. Sloganul evenimentului din acest an este ”Eliminarea plumbului din vopsele”, iar pe parcursul întregii săptămâni vor fi organizate mai multe evenimente de informare şi flash-moburi,comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, plumbul reprezintă un element toxic cumulativ care are efecte nocive asupra mai multor sisteme ale organismului uman, inclusiv sistemul nervos central, cele reproductiv, cardiovascular, imunitar și, totodată, provoacă efecte ireversibile asupra mediului înconjurător. Până în prezent, nu a fost stabilită concentrația plumbului pătrunsă în organism care nu ar afecta starea de sănătate. Printre cele mai grave consecințe apărute în urma expunerii la plumb este intoxicația cu plumb, care provoacă dizabilități intelectuale pe tot parcursul vieții, iar vopseaua cu plumb reprezintă una dintre cele mai răspândite surse de expunere la plumb pentru sugari și copii.

Date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, potrivit situației de la 30 septembrie 2018, numai 71 de țări aveau controale legale obligatorii pentru a limita conținutul de plumb în vopsele destinate importului și vânzării, ceea ce reprezintă doar 37% din toate statele. Astfel, în multe țări, utilizarea vopselei cu plumb în case, grădinițe și școli nu este interzisă, creând un risc semnificativ de expunere a copiilor la plumb.

Parlamentul R. Moldova a adoptat o lege prin care se stabilesc interdicții și restricții pentru producerea, importul, plasarea pe piață și utilizarea unor substanțe chimice periculoase, inclusiv plumbului în vopsele, carburanți și alte produse.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!