ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou caz suspect de rujeolă în capitală

10:39 | 30.10.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Un copil de cinci ani din capitală este suspectat că s-ar fi îmbolnăvit de rujeolă. Cazul este cercetat de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenţie, medicul epidemiolog în cadrul ANSP, Laura Ţurcan, a menţionat că minorul are un frate geamăn şi ambii frecventează grădiniţa. „Copilul este internat în spital şi beneficiază de îngrijirile medicale necesare, fiindu-i preluate probele de laborator. În prezent, medicii verifică dacă cei doi micuţi au fost sau nu vaccinaţi”, a spus Ţurcan.

Ultimul caz de rujeolă a fost înregistrat în luna curentă la un copil de un an și 9 luni, nevaccinat, din satul Târnova, raionul Dondușeni.

Conform sursei citate, teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 până în prezent sunt: Chișinău – 48 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6, Ialoveni – 2, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz. 

Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 420, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!