ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul bugetului public național pentru anul 2020 prevede venituri în sumă de 69,2 mlrd lei

11:50 | 26.11.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Proiectul bugetului public național pentru anul 2020 prevede venituri în sumă de 69,2 mlrd de lei și cheltuieli de 75,3 mlrd de lei. În aceste condiții, deficitul bugetar este prognozat a fi în sumă de 6 mlrd 115 mln lei, în creștere cu 3,3% față de anul curent. Proiectul a fost prezentat luni, 25 noiembrie, la ședința Comisiei naționale pentru negocieri și consultări colective, transmite MOLDPRES.

Astfel, se preconizează ca în anul 2020 veniturile bugetului public național vor înregistra o creștere nominală de 8,9%, iar cheltuielile vor spori cu 8,5%. Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, a declarat la ședința Comisiei că principalii indicatori macroeconomici pe care se bazează proiectul bugetului sunt creșterea nominală a produsului intern brut cu 9,4% sau o majorare reală a acestuia cu 3,8%, rata medie a inflației - 5,7%, ritmurile de creștere a exporturilor - 9,4% și ritmurile de sporire a importurilor - 7,1%. Totodată, în anul viitor, salariul mediu lunar va constitui, potrivit estimărilor, 7953 lei, ceea ce reprezintă o creștere nominală cu 8,7% față de anul precedent.

Conform prognozelor, în anul 2020 la bugetul de stat vor fi acumulate venituri de 44,1 mlrd de lei și vor fi înregistrate cheltuieli de 50,2 mlrd de lei, cu un deficit de 6,115 mlrd lei. Celelalte trei componente ale bugetului public național (bugetele unităților administrativ-teritoriale, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală) vor fi echilibrate, fără a înregistra un deficit sau un excedent. Astfel, la bugetele unităților administrativ-teritoriale se estimează venituri și cheltuieli egale, ce vor constitui 17,9 mlrd lei. La bugetul asigurărilor sociale de stat sunt prognozate venituri de peste 23,4 mlrd lei, sumă egală cu cea a cheltuielilor. Și la fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală veniturile vor fi echivalente cu cheltuielile și vor constitui peste 8,3 mlrd lei.

Tatiana Ivanicichina a precizat că o mare parte din bugetul pentru anul 2020 este dedicată programelor noi de cheltuieli în domeniul protecției sociale. Printre măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens se numără majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului, majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și cele vârstnice, acordarea unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, indexarea pensiilor de două ori pe an.

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat că bugetul prognozat pentru anul 2020 este unul destul de echilibrat, realist și pune un accent sporit pe componenta investițională. 

Proiectul bugetului pentru anul 2020 urmează a fi examinat de guvern, iar apoi remis spre adoptare parlamentului. 

img19009574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!