ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O antologie de basme românești, scrise de copii, a fost lansată la Chișinău

13:39 | 30.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansată sâmbătă, 30 noiembrie, antologia ”101 basme românești, scrise de copii”. Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București, cu participarea directorului acesteia, Ramona Mezei, în prezența tinerilor autori și a părinților copiilor, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției gazdă, Mariana Harjevschi a menționat că proiectul „101 basme românești, scrise de copii”, a fost inițiat de Biblioteca Metropolitană București, la care a aderat și Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” cu ateliere de creație, ce au avut loc în șapte filiale ale sale.

”În cadrul antrenamentelor de scriere creativă, copiii și-au dezvoltat capacitățile de a compune, și-au perfectat stilul scrierii, imaginația, contribuind astfel la stimularea gândirii flexibile, la descoperirea talentului de a improviza și a-și aranja în ordine ideile. Prin organizarea atelierelor s-a lucrat la crearea basmelor, dar și la ilustrarea creativă, copiii fiind îndrumați și coordonați de scriitori. Proiectul i-a făcut pe copii să fie mai aproape de bibliotecă, de carte. Acesta ne-a demonstrat că biblioteca poate să crească copii inteligenți și talentați”, a subliniat directorul instituției.

Potrivit Marianei Harjevschi, în cadrul proiectului, la filialele „O. Ghibu”, „Ovidius”, „Târgoviște”, „Târgu-Mureș”, Centrul Academic Internațional Eminescu, Biblioteca Centrală au fost organizate ateliere de scriere şi ilustrare creativă pentru copii. ”Este una dintre metodele moderne, activ participative de stimulare a creativității, care nu se reduce la a scrie, ci se pune accent şi pe lectură, verbalizare, discuții libere, desene și imagini”, a accentuat sursa citată.

La rândul său, directorul Bibliotecii Metropolitane București, Ramona Mezei, a afirmat că proiectul s-a desfășurat pe parcursul lunilor iulie-septembrie curent, timp în care copiii au învățat cum se scrie o poveste, cum se creează texte și ilustrații, cum să se exprime liber și corect, beneficiind de suportul lecturilor tematice și de încurajarea bibliotecarilor. ”Aș vrea să vă mulțumesc încă o dată tuturor, și vreau să vă spun că ați creionat atât de bine personaje minunate, noi și năstrușnice, încât am uitat ce vârstă aveți”, a spus Ramone Mezei, adresându-se tinerilor autori.

În urma acestui exercițiu colectiv ei au reușit să compună basme scurte, dar competitive, publicate într-un volum și tipărit sub egida Editurii Bibliotecii Metropolitane București și care a fost lansat cu ocazia Zilei Naționale a României, la 101 ani de la Marea Unire.

Printre tinerii autori ai acestei cărți sunt mai mulți copii din Chișinău: Adelina Cepoi, Daniel Tușinschi, Radu și Mădălina-Maria Revencu, Emilia Cibotaru, Tudor Dumbrăveanu, Mihail Pilchin ș.a., care au fost ghidați de scriitorii Dumitru Crudu, Victoria Fonari, Vitalie Răileanu, Lidia Grosu ș.a.

La eveniment a participat ministrul consilier al Ambasadei României la Chișinău, Valeriu Stoica, care a apreciat înalt această lucrare.

img19009745

img19009745

img19009745

img19009745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!