ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În următoarele zile vremea se va răci

14:46 | 30.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Iarna va intra în drepturi cu o răcire semnificativă a vremii. În următoarele zile vom avea ger până la minus 8 grade Celsius, iar în zonele de nord şi centru sunt posibile ploi de scurtă durată, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit meteorologilor, termometrele vor indica valori termice mai scăzute, începând  de duminică, 1 decembrie, chiar din prima zi de iarnă. Astfel, de mâine, pe întreg teritoriul ţării, se aşteaptă 0 - minus 5 grade Celsius, noaptea, şi până la 5 grade de căldură ziua. Şi mai frig se arată a fi începutul săptămânii următoare, când mercurul termometrelor va coborî până la 8 grade de ger, noaptea, şi minus 1-3 grade, ziua. Ulterior, spre finele săptămânii, starea vremii va avea uşoare tendinţe de încălzire.

În mare parte, perioada de referinţă va fi determinată de cer variabil, periodic însorit, fără precipitaţii. Cu excepţia raioanelor din nordul şi centrul ţării, unde în primele zile de decembrie sunt posibile ploi de scurtă durată, de slabă intensitate.  

Prima lună a anotimpului rece, luna decembrie, este cunoscută în popor sub mai multe denumiri: Undrea, Andrea (luna lui Sf. Andrei), Neios (luna ninsorii), luna lui Cojoc etc. În cursul acestei luni sunt atestate mai multe începuturi de iarnă: 1 decembrie (calendarul oficial), 6 decembrie (stil nou), 19 decembrie (stil vechi) Moș Nicolae (calendarul popular), solstițiul de iarnă (Calendarul astronomic).

La sate viața economică devine mai liniștită, în timp ce manifestările spirituale legate de Crăciun și Anul Nou se intensifică. Sărbătorile și obiceiurile populare sunt specifice sfârșitului și începutului unui nou an calendaristic.

 "Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s-a adunat apă pe semănături, dacă nu trebuie să taie copaci şi tufiş, să vadă dacă vitele sunt bine îngrijite, curaţite, nutrite, bine aşternute, duse la aer, dacă, pe lângă nutreţul uscat, nu trebuie să se dea şi rădăcini, dacă nu se poate folosi de vreo verdeaţă pe afară, dacă nu  îngheaţă apa pusă pentru vite şi pentru păsările din curte, dacă pomii acoperiţi au destul aer. Pivniţa, de mucezeşte câte ceva în ea, trebuie afumată cu piatră pucioasă şi aerisită din când în când. Salata şi alte legume, dacă e neaua puţină, se acoperă cu frunze ori cotoare de buruieni. Iarna nu e ca omul să se lenevească, ci să se odihnească după munca cea grea de peste an. Vitele trebuie ţinute în curăţenie deosebită şi sarea să nu le-o tragem. Să se care gunoi. Când gerul e mare, ferestrele pivniţelor să se înfunde. Grajdurile să fie călduroase, caci atunci vitele mănâncă mai puţin. Pleava se opăreşte si, amestecată cu napi de nutreţ ori cartofi, astfel se dă la vite. În chipul acesta se cruţă nutreţul", este descrisă luna decembrie în “Calendarele poporului român”.

Alte semne populare indică că un decembrie cu ger bun înseamnă o vară secetoasă şi călduroasă, iar ploi la Crăciun – frig la Paşte. Totodată, multă zăpadă în decembrie este semn de roadă bogată de grâu. 

img19009748

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!