ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elevii din R. Moldova au înregistrat progrese la Programul de testare internațională PISA 2018

13:24 | 03.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova a înregistrat o creștere a rezultatelor obținute în cadrul Programului de Testare Internațională a Elevilor – PISA 2018, în comparație cu ultima evaluare din anul 2015. Datele au fost prezentate marți, 3 decembrie, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Astfel, în urma evaluării din 2018, Republica Moldova a obținut un punctaj mediu de 424 de puncte la citire/lectură (față de 416 în anul 2015), 421 de puncte la matematică (spre deosebire de 420 în 2015) și 428 de puncte la științe, rezultat similar cu cel înregistrat la evaluare precedentă.

Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat la prezentarea raportului că Republica Moldova, alături de alte 15 țări participante, a reușit performanța de a nu descrește punctajele medii la nici unul din cele trei domenii față de PISA 2015. Totodată, țara noastră este una dintre cele șapte state care au înregistrat o creștere a rezultatelor la fiecare domeniu și la fiecare ciclu de participare.

Cu toate acestea, rezultatele elevilor din Republica Moldova rămân a fi mai joase decât rezultatele medii pentru țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care este inițiatoarea programului. Astfel, media țărilor OCED este de 487 de puncte la lectură și 489 de puncte la matematică și științe.

Performanțele țării noastre în anul 2018 sunt similare cu cele înregistrate de România, Bulgaria, Muntenegru, Chile sau Uruguay. Țările lider în Programul PISA 2018 sunt Singapore, Japonia și Estonia.

PISA reprezintă un studiu comparativ internațional, inițiat de OECD, ce are scopul de a testa competențele de bază ale elevilor de 15 ani în trei domenii: științe, matematică, citire/lectură. Testarea evaluează în ce măsură elevii care finalizează învățământul obligatoriu au acumulat cunoștințe și competențe-cheie esențiale pentru o implicare activă în societățile contemporane. La evaluarea din 2018 au participat 612 mii de elevi din 79 de țări și regiuni economice ale lumii, iar în Republica Moldova au fost testați 5300 de elevi din 236 de instituții. Țara noastră participă pentru a treia oară la acest program.

img19009814

img19009814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!