ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BERD va oferi R. Moldova 50 milioane de dolari în situație de urgență privind asigurarea cu gaze

17:46 | 11.12.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a semnat astăzi un aranjament financiar cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui împrumut de 50 milioane de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale în situație de criză. Aranjamentul financiar a fost semnat de premierul Ion Chicu și directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, informează MOLDPRES.

„Acesta este unul din scenariile de rezervă pe care le pregătim în vederea asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020, în cazul în care nu se va ajunge la un acord privind tranzitarea gazelor pe teritoriul ucrainean. Contăm pe faptul că operatorii respectivi, Naftogaz și Gazprom, vor ajunge la un acord comun și noi, de la 1 ianuarie, vom primi gaze naturale pe traseul tradițional, exact așa cum a fost până acum, dar cu o remarcă - cu mult mai ieftin”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Premierul a menționat că „timp de o săptămână am reușit să lansăm negocierile, să le finalizăm și astăzi la ședința Consiliului de directori al BERD să fie aprobat acest proiect”. „Suntem absolut convinși că toată colaborarea noastră cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu alți parteneri externi, pe dimensiunea sporirii securității energetice este o activitate importantă și vom continua în acest sens”, a menționat Ion Chicu. Prim-ministrul a mai anunțat că la ședința Consiliului de directori de astăzi a mai fost aprobat un proiect privind construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.

Guvernul are în vedere mai multe scenarii, unul din acestea fiind importul de gaze prin Turcia, Bulgaria, România și Ucraina. Acesta „este primul scenariu care va fi activat în cazul în care nu funcționează cel tradițional. Dacă în cazul acestui scenariu vor exista deficiențe, va fi activat scenariul doi, care prevede utilizarea aranjamentului financiar de la BERD. Acesta poate fi activat oricând când vor exista probleme”, a mai spus prim-ministrul Ion Chicu, care a mai adăugat că „probleme în aprovizionarea cu gaze nu vor exista”.

Semnarea Acordului privind aranjamentul financiar demonstrează încă odată disponibilitatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare de a oferi suport Moldovei pentru consolidarea securității energetice, a declarat directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone.

Potrivit condițiilor BERD de acordare a mecanismului de finanțare, urmează a fi încheiat un contract între  compania de stat Energocom și Naftogaz, care stabilește prevederi privind organizarea licitației de către partea ucraineană în vederea achiziționării unei cantități de gaze naturale, cu livrarea în Republica Moldova în cazul apariției situației de urgență. Încheierea contractului se va realiza în cazul notificării din partea SA Moldovagaz privind imposibilitatea îndeplinirii de către aceasta a obligației de asigurare a furnizării de ultimă opţiune a gazelor naturale și în baza aprobării finanțării din partea BERD.

img19010145

img19010145

img19010145

img19010145

img19010145

img19010145

img19010145

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!