ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Ucraina au semnat un Memorandum privind furnizarea de gaze naturale în situații excepționale

18:44 | 13.12.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Anatol Usatîi, și viceministrul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina, Constantin Cijic, au semnat vineri, 13 decembrie, Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul securității alimentării cu gaze naturale. Un comunicat de la MEI precizează că documentul prevede schimbul de informații și coordonarea acțiunilor de prevenire, atenuare și gestionare a situațiilor excepționale în vederea aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor, informează MOLDPRES.

„Apreciem enorm sprijinul Guvernului Ucrainei acordat țării noastre. Acest Memorandum confirmă faptul că, în caz de criză în alimentarea cu gaze, autoritățile și operatorii responsabili din ambele țări vor depune eforturi comune în vederea depășirii acestora și neadmiterii, sub nici o formă, a limitării sau obstrucționării fluxului de gaze către consumatorii statului afectat”, a declarat Anatol Usatîi.

De asemenea, ministrul Economiei a mulțumit directorului Secretariatului Comunității Energetice, Janez Kopač, pentru suportul acordat Republicii Moldova și propunerea de a încheia prezentul Memorandum de Înțelegere între autoritățile publice centrale respective din Republica Moldova și Ucraina, care a parvenit în contextul incertitudinilor privind continuarea tranzitului gazelor naturale din Federația Rusă prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2020.

Problema asigurării cu gaze a Republicii Moldova a fost discutată și la Bruxelles. Președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, l-a informat astăzi pe șeful statului că în urma discuțiilor s-a ajuns la înțelegerea de a majora volumele de gaze necesare Republicii Moldova pentru acoperirea întregului consum, prin revers. Este vorba despre circa 15 milioane metri cubi pe zi.

Potrivit lui Ceban, în vederea realizării acestor înțelegeri, operatorii din Bulgaria și România trebuie să modifice acordurile de interconectare la Negru Vodă și, respectiv, Kardam. Totodată, în lucru se află acordul de interconectare ”Transgaz” România și operatorul sistemelor de tranzit gaze din Ucraina pentru stația de măsurare gaze Isaccea 1/Orlovka. Urmează ca partea română și cea ucraineană, în perioada imediat următoare să definitiveze textul acordului și să-l semneze.

Îndată ce va fi semnat acest acord, Moldova este pregătită pentru primirea gazelor naturale în regim revers.

img19010255

img19010255

img19010255

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!