ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului 

14:37 | 17.12.2019 Categorie: Comunicate

Studiu despre respectarea drepturilor cetățenilor străini aflați în custodia statului, lansat de Oficiul Avocatului Poporului  în ajunul Zilei Internaționale a Migranților

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Mecanismele naționale care reglementează statutul străinilor sunt axate pe identificarea motivelor de a îndepărta străinii din Republica Moldova și nu pe asigurarea protecției necesare acestora. Normele legale în vigoare nu oferă garanții efective solicitanților de protecție, iar organele administrative, deseori, abuzează de prerogativele atribuite. Sunt doar câteva dintre concluziile Studiului „Respectarea drepturilor cetățenilor străini aflați în custodia statului”, realizat de către Oficiul Avocatului Poporului în conlucrare cu AO „Centrul de Drept al Avocaților”. Constatările cercetării au fost făcute publice la evenimentul care a avut loc la Hotelul Jolly Alon, pe 17 decembrie, în ajunul  Zilei Internaționale a Migranților.

Ideea realizării prezentului Studiu a apărut urmare a cazului de violare gravă a drepturilor străinilor în 2018, cînd șase cetățeni turci au fost răpiți și predați autorităților turce sub forma unei expulzări camuflate (transfer ilegal de persoane) în pofida tuturor angajamentelor internaționale. Avocatul Poporului a condamnat la acel moment decizia în cauză a autorităților și a prezentat în Parlament opinia sa, cu argumentările juridice corespunzătoare, privitor la încălcarea flagrantă de către autorități a drepturilor grupului de străini din Turcia, avansând mai multe recomandări pentru neadmiterea pe viitor a unor situații similare. De asemenea, Avocatul Poporului și-a propus elaborarea unui studiu comprehensiv pentru identificarea lacunelor existente în domeniul protecției străinilor și înaintarea de propuneri menite să contribuie la asigurarea de către autoritățile publice naționale a drepturilor străinilor aflați în custodia statului.

Oficiul Avocatului Poporului a contractat experți, care, în cooperare cu echipa OAP, au  monitorizat situația străinilor și au elaborat Studiul care se referă la situația din perioada 2018-2019. Lucrarea reflectă analiza situației de jure și de facto privind intrarea, șederea, îndepărtarea, solicitarea protecției, custodia publică, precum și ieșirea străinilor din Moldova.

Unele concluzii la care au ajuns autorii Studiului:

- În legislația națională există lacune care permit returnarea sau îndepărtarea străinilor în teritorii unde ei riscă să fie supuși torturii, tratamentelor inumane sau degradante, indiferent de riscul pe care îl prezintă pentru securitatea națională și ordinea publică.

- Există neconcordanțe referitoare la regimul străinilor în Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova și Codul administrativ.

- Nerespectarea prevederilor cadrului legal existent și a angajamentelor asumate de către stat la ratificarea tratatelor internaționale care vizează statutul și regimul străinilor și respectarea drepturilor acestora;

- Subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției de Frontieră aplică diferit procesul reținerii persoanelor la frontieră. Sectoarele de poliție efectuează reținerea de facto, pot plasa persoanele în camerele de reținere temporară, ulterior le escortează la direcțiile regionale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră/ fie invers. Direcțiile respective acționează în calitatea de organ constatator sau procesual. Nu există certitudinea că în sectoarele locale de poliție persoanei reținute îi sunt asigurate garanțiile anti-tortură (avocat/ doctor/ informare/ informarea rudelor/ interpret / dreptul de a tăcea etc) de până la perioada documentării de jure, chiar dacă polițiștii au afirmat că aceste proceduri sunt respectate cu strictețe.

- La punctele de trecere a frontierei terestre în perioada de monitorizare nu au fost identificate încălcări ale dreptului de a solicita azil. Asemenea cazuri au fost identificate însă la punctul de trecere a frontierei „Aeroportul Internațional Chișinău”, cum ar fi: ignorarea cererilor de azil; neoferirea accesului la procedura de azil; returnarea imediată în țara de origine sau de decolare; detenția pe teritoriul aeroportului pentru o perioadă îndelungată; neinformarea Biroului Migrațiune și Azil despre parvenirea solicitanților de protecție sau informarea cu întârziere despre acest fapt.

- Autoritățile abilitate nu întotdeauna respectă principiul nereturnării după modul în care este declarat de Convenția de la Geneva din 1951. Tendința respectivă este una periculoasă. În consecință, Republica Moldova poate fi acuzată de încălcarea prevederilor art.33 a Convenției de la Geneva.

- În practica Centrului de Drept al Avocaților au fost atestate situații când, la inițiativa SIS, au fost declarați indezirabili solicitanți de azil care încă se aflau în procedura administrativă de examinare a cererilor sale de azil sau imediat după o decizie administrativă de respingere a cererii de azil, dar în perioada oferită de legislație, pentru contestarea în instanțele de contencios administrativ. Aceste situații încalcă prevederile Legii 270 din 2008 privind azilul în Republica Moldova, care în articolul 11 prevede: „Nici un solicitant de azil nu va fi expulzat sau returnat de la frontieră ori de pe teritoriul Republicii Moldova”. Legiuitorul nu a prevăzut nici o excepție de la norma legală enunțată.

În Studiu se fac mai multe recomandări autorităților publice. În particular, Parlamentului i se recomandă eliminarea alineatului 4 din articolul 63 al Legii nr. 200 din 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, pentru excluderea totală a posibilității returnării sau îndepărtării străinilor în teritorii unde ei riscă să fie supuși torturii, tratamentelor inumane sau degradate, indiferent de riscul pentru securitatea națională și ordinea publică. Pentru astfel de situații se recomandă de prevăzut posibilitatea expulzării returnării/îndepărtării în alte teritorii decât cele enunțate. Se mai propune aducerea Legii nr. 200 din 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova în concordanță cu Codul administrativ, precum și completarea Legii nr. 200 din 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, cu prevederi, care expres ar dispune eliberarea din custodie publică a străinilor care au solicitat azil sau acordarea statului de apatrid.   

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!