ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Legea bugetului de stat pentru anul 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial

10:44 | 27.12.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare şi legea bugetului de stat pentru anul 2020 au fost publicate vineri în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, comunică MOLDPRES.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile acestuia vor însuma 44 136,6 mln de lei, cu o majorare de 8,6% față de 2019 (rectificat), datorită creșterii preconizate a impozitelor și taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă.

Cheltuielile bugetului de stat vor constitui cca 51 551,9 mln de lei, cu 11,3% mai mult față de anul curent. Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităților ramurilor, conform documentelor de politici naționale și sectoriale; continuării reformelor în derulare din domenii: protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică, justiție; asigurării implementării sistemului de remunerare a muncii în sectorul bugetar; precum și asigurării financiare a proiectelor și acțiunilor prevăzute în acordurile cu partenerii de dezvoltare.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de cca 7 415,3 mln de lei. 

Finanțarea deficitului bugetului public național în anul 2020 se va efectua din surse interne și externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acțiuni sub formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!