ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpreta de muzică folk și populară Maria Mocanu își sărbătorește ziua de naștere

13:58 | 01.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 ian. /MOLDPRES/. Cântăreața de muzică folk și populară Maria Mocanu, Artistă a Poporului, cercetător științific în domeniul folclorului și etnografiei, realizatoare de emisiuni la mai multe posturi de radio și TV, își sărbătorește miercuri, 1 ianuarie, cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1955 la Giurgiulești, raionul Cahul. Și-a făcut studiile la Școala medie din Giurgiulești (1962-1972), apoi la Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău (1972-1976). Pe parcursul carierei sale a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică, jurnalistică și literară. A activat în calitate de pedagog în satul Manta, raionul Cahul (1976-1980). A fost cercetător științific la Institutul de Cercetări Științifice în domeniul Pedagogiei (1981-1988), cercetător științific la Muzeul Republican de Literatură, Secția folclor (1988-1991) și cercetător științific la Institutul de Literatură și Folclor al Academiei de Științe a Moldovei, Secția folclor, actualmente Institutul de Filologie Română ”B. P. Hasdeu” (1991-2010).

În calitate de cercetător științific, a efectuat expediții folclorice în țară și în străinătate. Activitatea ei de bază însă o constituie cea de interpretă de muzică folk și populară. A debutat cu muzică folk în 1980, la Radio Moldova. A realizat înregistrări audio și un șir de emisiuni la radio și TV din R. Moldova și România, întâlniri de creație cu publicul meloman  din școli, instituții de învățământ superior, întreprinderi, biblioteci, etc. A fost redactor prezentator al emisiunilor săptămânale de etnologie și muzică populară ”Ethnos” și ”Du-te, dor, la izvor” la Radio Antena C Chișinău, referent principal pentru cultură, învățământ și știință în Aparatul Președintelui R. Moldova (2010-2012). În prezent este redactor prezentator al emisiunii  de etnologie ”Dor de izvor” la Radio-România Chișinău (din 2012).

A editat mai multe discuri, casete, CD-uri cu muzică populară, folk, colinde și folclor autentic: ”Spune-mi ceva”, ”Sus, mai sus, pe lângă cer”, precum și CD-urile ”Ce să fac eu dorului?”, ”Dorul de mine s-a prins”, ”Vă colind Colindul Mare”, ”Secunda care sunt eu”, etc. Este autoarea volumelor: ”Giurgiulești, Monografie etnofolclorică”, ”Lin-pelin”, culegere de folclor, ”Interviuri în do major”, ”Colinde din sudul Basarabiei”, ”Proverbe și zicători” din seria ”Tezaur folcloric”, ”Fața soarelui”, etc.

În 2010 a fost distinsă cu titlul onorific ”Artistă a Poporului”. Este laureată a Concursului Republican  de Romanțe ”Crizantema de Argint”, deținătoare a Marelui Premiu la Festivalul Internațional de Muzică Folk ”Galbenă Gutuie”, secțiunea interpretare.  

img20000008

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!