ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 30 de cazuri de gripă au fost înregistrate în R. Moldova în ultima săptămână

09:16 | 11.01.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămână 37 de cazuri de gripă, comunică MOLDPRES.

Conform datelor ANSP, în această perioadă medicii au tratat circa 94 505  cazuri de infecţii respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 317 probe. În urma investigaţiilor, s-a depistat prezenţa gripei la 62 persoane.

Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu circa 25% decât în perioada similară a anului trecut. Ei amintesc că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.

În decembrie anul trecut, în ţară au fost aduse 200 mii doze de vaccinuri antigripale. Acestea au fost repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie până în mai. 

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă populației să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

Potrivit datelor ANSP, în luna decembrie 2019 o minoră de 14 ani din Cahul, revenită cu părinţii din Marea Britanie, a decedat în urma complicaţiilor survenite după infectarea cu gripă.

img20000188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!