ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportatorii din capitală au cerut ajustarea tarifelor la maxi-taxi şi anunţă proteste

12:02 | 20.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Transportatorii care gestionează rutele de maxi-taxi de pe teritoriul municipiului Chişinău au solicitat autorităţilor capitalei ajustarea tarifelor la acest mijloc de transport  de pasageri. În caz contrar, aceştia au anunţat că începând cu săptămâna următoare vor protesta şi nu vor ieşi la muncă, transmite MOLDPRES.

Președintele Consiliului Asociației patronale a operatorilor de transport auto, Oleg Alexa, a declarat joi, 20 februarie, într-o conferinţă de presă, că în adresa Primăriei Chişinău a fost trimis un demers, în care sunt explicate toate solicitările şi motivele care le-au generat, argumentate prin cifre şi studii comparative. 

“Noi nu am cerut majorări imediate, noi am cerut ajustarea tarifelor. Or, în primul rând este vorba de iniţierea unor negocieri, unde să vedem cum procedăm: fie că majorăm preţurile de călătorie, fie că subvenţionăm acest mijloc de transport din contul municipalităţii, fie că scutim rutele de taxe locale sau altceva. Oricum, trebuie să întreprindem ceva, altminteri, în circa 30 de luni, în capitală acest tip de transportare a pasagerilor riscă să dispară”, a explicat Oleg Alexa.

Potrivit sursei citate, “este necesar ca primăria să spună clar de câte microbuze are nevoie municipalitatea, care sunt condiţiile de activitate a acestora şi cum maxi-taxi-urile se integrează în sistemul unic de transport municipal”. “Transportatorii nu pot investi în maşini, deoarece nu au nici o garanţie că acest mijloc de transportare a pasagerilor se regăseşte în planurile autorităţilor”, a spus Alexa.

În acelaşi timp, întrebat de MOLDPRES, preşedintele Asociației patronale a operatorilor de transport auto a specificat că, în prezent, conform calculelor transportatorilor, preţul unei călătorii cu microbuzul în raza municipiului Chişinău, care să corespundă tuturor cerinţelor de securitate, confort şi comoditate, ar trebui să fie de 9,81 de lei. De asemenea, Oleg Alexa a precizat că în actualele condiţii şi stare a maşinilor, dar cu şansa ca serviciul să-şi poată continua activitatea, tariful ar trebui să fie de şase lei. “Însă chiar şi aşa, cu astfel de sume deja am putea treptat să purcedem la înnoirea parcului de microbuze”, a menţionat Oleg Alexa.

La sfârşitul lunii ianuarie, referindu-se la un demers al transportatorilor care cer ajustarea taxei de călătorie cu microbuzul în Chişinău, primarul general al capitalei Ion Ceban a declarat că „ceea ce au solicitat aceştia este ireal şi nici ei nu cred că am putea să le acceptăm condiţiile”.

„Am vorbit în repetate rânduri despre acest subiect, care este neplăcut pentru toţi. O bună parte, mulţi, din acei care prestează aceste servicii nu-şi onorează angajamentele. Transportul este de o calitate foarte proastă - este cu găuri, scaune reutilate, cu un nivel de securitate foarte jos. Nu s-a investit în aceste maşini, care arată deplorabil. Mi se pare incorect să vii să ceri, fără a propune ceva în loc”, a spus edilul capitalei.

Actualul tarif de trei lei pentru călătoria cu microbuzul a fost introdus în anul 2006, în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chişinău.

img20001458

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!