ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șapte antrenori vor primi indemnizații viagere

07:29 | 28.02.2020 Categorie: Sport

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Antrenorii Alexandru Chirpicenco, Gheorghe Guțu, Petru Caduc, Evghenii Cristi, Nicolae Oriol, Mihail Rusu și Petru Marta vor primi, cu începere de la 1 martie curent, indemnizații  viagere, transmite MOLDPRES.

Ei vor fi remunerați pentru performanțele înregistrate cu elevii săi la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene, conform Legii nr. 297/2018 adoptată de Parlamentul țării anul trecut. ”Mă bucur că sunt apreciat nu doar ca performer, dar și ca antrenor”, a declarat pentru agenție dublul campion european, premiant la Mondialele de lupte libere, Petru Marta, care a educat-o pe Natalia Budu, medaliată cu bronz la Europenele de la Dortmund (2011).

Toate dosarele pretendenților de a primi rente viagere sunt înaintate inițial la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). ”Toate sunt analizate cu minuțiozitate, pentru că este vorba despre bani publici”, a precizat secretarul de stat în domeniul sportului la MECC, Ion Gheorghiu.

După examinarea lor la MECC, acestea sunt verificate și la Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 642 din 17 decembrie trecut, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie, a fost aprobat Regulamentul privind modul de calcul și de plată a indemnizației viagere a antrenorilor performerilor.

Ei pot emite pretenții de a o încasa în cazul în care au educat medaliați la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Europene la discipline olimpice. La stabilirea indemnizației viagere se va ține cont, în special, de următoarele criterii de apreciere: antrenorii  să aibă minimum 20 de ani vechime a stagiului de muncă, să pregătească performerii, cel puțin, patru ani înainte ca ei să obțină medalii la competițiile sus-menționate, să atingă vârsta de pensionare.

img20001735

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!