ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Dodon: Potrivit celui mai sumbru scenariu, bugetul ar putea înregistra în acest an pierderi de 300 mln de euro

12:35 | 20.03.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Președintele Igor Dodon susține că, în acest an, economia națională nu va înregistra creșteri din cauza pierderilor provocate de COVID-19, de altfel, situație care se va atesta într-un șir de state afectate de coronavirus. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în anul curent PIB urma să înregistreze o creștere de 3,6%. ”Noi am făcut un scenariu cu 0% creștere economică; unul cu - 3% și altul cu - 5%. În funcție de aceste scenarii, am calculat suma veniturilor pe care le-ar putea pierde bugetul”, a explicat Dodon.

El a specificat că potrivit celui mai sumbru scenariu, bugetul ar putea înregistra în acest an pierderi de 6-7 miliarde de lei sau 300 de milioane de euro. Președintele susține că aceste pierderi vor fi compensate din ajutorul de 100 mln de dolari ce va fi alocat de FMI. De asemenea, R. Moldova urmează să primească un credit total de 500 mln de euro din Federația Rusă, dintre care 200 mln de euro urmează să fie alocați în lunile martie-aprilie. Totodată, China și-a exprimat disponibilitatea de a susține Moldova în compensarea pierderilor economice suportate în urma crizei COVID-19. Potrivit președintelui, guvernul chinez este gata să ne aloce un credit de câteva sute de milioane de dolari.

img20002501

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!