ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciile de imunizare în cadrul instituțiilor medicale au fost amânate

14:00 | 24.04.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. În urma analizei riscurilor privind răspândirea infecției COVID-19, Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ a decis amânarea serviciilor de imunizare în cadrul instituțiilor medicale, cu excepția imunizărilor din maternitate și a vaccinării antirabice, comunică MOLDPRES.

Potrivit şefului Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, în perioada stării de urgență vor fi administrate doar vaccinurile HepB și BCG din maternitate și va fi permisă vaccinarea antirabică.

Însă, după ameliorarea situației epidemiologiei prin infecția COVID-19 pe teritoriul țării, toți părinții sunt îndemnați să-și revadă urgent vaccinările copiilor conform Calendarului de vaccinare, iar în cazul lipsei vaccinărilor să se adreseze la medicul de familie pentru a obține informații despre importanța imunizărilor și ulterior, a fi vaccinați.

Conform datelor ANSP, în Republica Moldova acoperirea vaccinală în ultimii ani are tendință de scădere. Spre exemplu, acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolă (ROR) a fost de 88% în 2019; 90,3% în 2018 și 87,1% în 2017. Situația epidemică nefavorabilă privind rujeola în mai multe țări din Europa în anii 2016-2018, inclusiv în România și Ucraina, au favorizat importul infecției în Republica Moldova în anii 2018-2019. Astfel, în anul 2018 au fost înregistrate 340 cazuri de rujeolă, dintre care 16 cazuri au fost de import, iar în anul 2019 – din 90 cazuri de rujeolă înregistrate, 23 cazuri au fost de import. Un alt risc iminent îl prezintă difteria, fiind înregistrate cazuri în statul vecin, Ucraina. Imunizarea contra difteriei se efectuează gratuit copiilor şi adulţilor la medicul de familie. Vaccinarea antidifterică primară constă din administrarea a 3 doze de vaccin combinat cu conţinut de anatoxină difterică, la vârsta copilului de 2, 4, 6 luni şi o revaccinare la 22-24 luni. La copii se aplică revaccinări la vârstele de 7 și 15 ani. Adulții trebuie să primească revaccinări antidifterice o dată în 10 ani.

Specialiștii reamintesc că imunizările sunt cele mai de succes și mai eficiente intervenții de sănătate publică folosite astăzi.

img20003444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!