ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață actorul Iurie Suveică

18:25 | 16.05.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Actorul Iurie Suveică, Maestru în artă, ex-directorul Teatrului "Luceafărul", s-a stins din viață vineri, 15 mai, la vârsta de 56 de ani, informează MOLDPRES.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” (TNME) menționează, între altele, că trupa instituției este profund îndurerată de trecerea la cele veșnice a maestrului Iurie Suveică, îndrăgit actor, al cărui talent a strălucit și pe scena TNME. ”Aducem un ultim omagiu unui om dăruit artei. Condoleanțe familiei îndurerate și celor apropiați!", se mai arată în mesaj.

Iurie Suveică s-a născut la 16 decembrie 1964 în satul Sudarca, raionul Dondușeni. În perioada 1987-1992, și-a făcut studiile la Școala-studio MHAT din Moscova, specialitatea actor dramatic și de cinema, avându-l în calitate de profesor pe Vladimir Bogomolov. În teatru a interpretat peste 50 de roluri, majoritatea dintre ele fiind roluri principale. A jucat pe scenele mai multor teatre din R. Moldova, începându-și cariera la Teatrul Studio de Stat (1992-1993). Ulterior, a fost actor la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, Teatrul de pe strada Trandafirilor. Interpreta roluri în limba română și rusă.

La Teatrul Republican „Luceafărul” a activat în perioada anilor 2002-2004 și 2015-2020. Pe scena Teatrului Republican ”Luceafărul” s-a remarcat îndeosebi prin rolul lui Arbenin din spectacolul ”Mascarada” de M. Lermontov, dar și în rolul lui Greghem din spectacolul ”Striptease masculin sau Goi Pușcă” după Anthony McCarten.

În perioada 2018-2019, Iurie Suveică a fost director interimar al Teatrului Republican ”Luceafărul”, iar din 2020 îndeplinea funcția de director-adjunct al instituției.  Iurie Suveică a fost distins cu Premiul Simpatia publicului pentru rolul lui Kaligula după piesa omonimă de Albert Camus – Teatrul Dramatic Rus ”A.P. Cehov” (1993), Grand Prix pentru rolul lui Arbenin în spectacolul ”Mascarada” de M. Iu. Lermontov (Teatrul Republican ”Luceafărul”) – la Festivalul Internațional de Teatru ”Belaya Vezha” din Brest, Belarus (2002); Premiul pentru cel mai bun rol masculin – Medvedi – Teatrul ”S Ulițî Roz” – oferit de UNITEM (2010); Premiul ”Ion Sandri Șcurea” – oferit de UNITEM în anii 2016, 2018.

În anul 2019 i-a fost conferit titlul de Maestru în Artă. Iurie Suveică are în palmares o multitudine de roluri de cinema, interpretate în filme realizate de noul val al cinematografiei ruse, apărut după anii 90; cele mai recente colaborări datând din anul 2014 cu Ghenadii Lopîreov (”Codul de onoare-7”/ Кодекс чести-7) și Serghei Yakovlev (pentru ”Insomnia”/ Бессонница).

img20004032

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!