ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reforma universitară în R. Moldova se va face prin raţionalizare şi noi mecanisme de finanţare, conform MECC

11:38 | 04.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/.  Reforma învăţământului superior în Republica Moldova va fi realizată prin procesul de raţionalizare a reţelei de universităţi din ţară, mecanisme de finanţare noi şi proiectul învăţământului superior susţinut de Banca Mondială. Acest lucru l-a declarat Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, într-o conferinţă de presă, desfăşurată joi, 4 iunie, transmite MOLDPRES. 

„Mai mulţi bani vor fi direcţionaţi procesului educaţional, iar universităţile vor avea acces la resurse financiare mai mari, având posibilitatea să cheltuiască mai mult pe educaţie şi mai eficient pe administraţie”, a spus ministrul.

Oficialul a numit punctual măsurile ce urmează a fi realizate pentru reforma universitară: eficientizarea administrării universităţilor prin fuziuni şi trecerea la alt sistem de finanţare transparentă, prin metodă per capita, în formă de cost standard per student. „Este un fapt cunoscut că avem prea puţini studenţi şi prea multe universităţi publice. Mai mulţi experţi au afirmat că resursele principale trebuie concentrate în universităţi puternice, fără a fi risipite”, a spus Şarov.

Astfel, MECC a demarat procesul de raţionalizare a reţelei de universităţi din ţară, iar un proiect de fuziune a mai multor instituţii a fost expediat pentru aprobare Guvernului.

Conform acestuia, la prima etapă de raţionalizare se propune fuziunea prin absorbţie a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova şi a Universităţii „Dimitrie Cantemir” de către Universitatea de Stat din Moldova. „Acest proces nu va limita accesul la studii, ci doar va orienta banii publici pentru educaţie şi nu pentru procese administrative”, a atenţionat ministrul de resort.

Totodată, urmează să fie aprobată o Metodologie de finanţare bugetară standard a instituţiilor de învăţământ superior, care reprezintă un nou mecanism de finanţare. Or, alături de numărul de studenţi din comanda de stat se iau în considerare coeficienţi de ajustare la programul de studii şi criterii care definesc performanţa instituţiilor.

Astfel, transferurile bugetare pentru instituţiile de învăţământ superior se vor aloca pentru: predare şi învăţare, în funcţie de numărul de studenţi finanţaţi din bugetul de stat, de tipul şi domeniul programului, acestea constituind 75% din alocaţiile bugetare. Alt element constă în stimularea performanţei, care prevede 20% din totalul finanţării bugetare. Respectiv, 5% vor fi orientate spre finanţarea complementară şi vor fi utilizate de fondatori pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei materiale şi didactice, dotarea cu calculatoare etc.

Noua metodologie a fost înaintată spre aprobare Guvernului, urmând să fie implementată începând cu 1 ianuarie 2021.

De asemenea, ministrul Educaţiei a prezentat Proiectul Învățământul Superior, susţinut de Banca Mondială. Obiectivul de dezvoltare al proiectului presupune stabilirea unui cadru pentru îmbunătățirea și monitorizarea calității, precum și îmbunătățirea relevanței pe piața forței de muncă a învățământului superior în Republica Moldova.

Proiectul propus va avea o perioadă de implementare de cinci ani (2020-2025), structurat în trei componente: I) îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calităţii; II) îmbunătățirea orientării spre piața muncii prin investiţii specifice; III) managementul proiectului, şi va fi finanţat din resursele de credit ale Asociației Internaționale pentru Dezvoltare în valoare de 35,7 milioane de euro.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituţii publice de învăţământ superior.

img20004538

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!