ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat regim special de lucru pentru unităţile bugetare

19:58 | 12.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/.  Guvernul Republicii Moldova, întrunit în şedinţă vineri, 12 iunie, a aprobat o hotărâre cu privire la organizarea muncii în unităţile bugetare, în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice şi creşterii numărului de contaminări cu COVID-19, transmite MOLDPRES.

„Din 15 iunie 2020, conducătorii unităţilor bugetare din subordinea Guvernului vor organiza munca salariaţilor în cicluri cu durata de două săptămâni consecutive, ţinând cont de următoarele particularităţi: atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcţionalităţii unităţii; excluderea prezenţei şi/sau interacţiunii salariaţilor în două cicluri periodice consecutive; organizarea muncii la distanţă pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezenţă obligatorie la locul de muncă; dispunerea timpului de staţionare pentru angajaţii care nu sunt în concedii şi care nu pot asigura munca la distanţă”, potrivit vicepremierului Serghei Puşcuţa, ministrul Finanţelor, care a prezentat proiectul de hotărâre a Executivului.

Aceste norme de organizare a muncii nu sunt obligatorii pentru instituţiile medico-sanitare, serviciile de salvare, asistenţă socială, organele apărării naţionale, de asigurare a ordinii publice, securităţii naţionale, administrării veniturilor vamale, sistemului administraţiei penitenciare.

Totodată, prim-ministrul Ion Chicu a anunţat că autorităţile vor reveni la unele măsuri de restricţie, care au fost până la 15 mai.

„Nu putem să restricționăm activitatea economică, fiindcă cetățenii rămân fără resurse și statul nu are cu ce plăti pensii și salarii, însă trebuie să revenim la atitudinea autorităților de până la 15 mai. Altminteri, riscăm să determinăm intrarea în colaps a sistemului medical, dacă nu vom respecta regulile”, a relevat Ion Chicu.

Oficialul a spus că poliţia „va reveni masiv în spaţiile publice” şi va sancţiona nerespectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

În total, la ziua de 12 iunie, în ţară sunt înregistrate 11093 de cazuri de contaminare cu COVID-19.

img20004762

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!