ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a fost decorată cu Ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de Mare Ofițer al României

11:34 | 01.07.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 iunie, decretul de decorare a artistului plastic din R. Moldova, Valentina Rusu-Ciobanu, cu Ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de Mare Ofițer, informează MOLDPRES.

Distincția i-a fost conferită cu prilejul aniversării a unui secol de viață, ”în semn de apreciere pentru măiestria artistică, talentul, dăruirea și profesionalismul prin care a contribuit la îmbogățirea culturii și a spiritualității universale”.

În perioada 3-29 noiembrie, la Muzeul municipiului București - Palatul Suțu va fi organizată o expoziție aniversară a pictoriței.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chișinău. În anii 1938-1940 studiază la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iaşi (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”) din Chișinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, Constantin Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ş.a. S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul” de Aureliu Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chişinău) și „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuşi”, la Biblioteca Națională. Participă la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări. Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău.

img20005284

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!