ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii ratează anual 940 milioane de lei venituri din cauza depozitelor bancare fără dobândă

14:44 | 01.07.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Moldovenii țin în bănci, la depozite fără dobândă, aproape 23 miliarde de lei și ratează anul 940 milioane de lei venituri, transmite MOLDPRES.

Expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, afirmă că 70 de miliarde de lei se aflau în luna mai în depozite bancare, dintre care 23 miliarde de lei se află în depozite bancare fără dobândă.

Potrivit lui Ioniță, din totalul de 70,4 miliarde de lei, doar 45% sau 32,1 miliarde de lei sunt depozite la termen, pentru care băncile plătesc dobândă obișnuită și pe care le pot folosi la creditarea economiei. Restul sunt depozite necalitative, bani depuși de către cetățenii moldoveni și agenții economici în conturi la vedere, pentru care nu se plătește nici un fel de dobândă sau se plătește o dobândă de 5-7 ori mai mică decât dobânda obișnuită. „Acești bani sunt practic un balast în sistemul bancar, băncile au acești bani în conturi, dar nu-i pot folosi pentru oferirea de credite pe termen lung”, susţine expertul.

Analiza dinamicii depozitelor bancare arată o creștere a depozitelor, însă băncile nu pot folosi banii aflați în aceste depozite bancare deoarece majoritatea depozitelor sunt rezultatul deschiderii de carduri bancare pe care cetățenii își primesc venitul lunar.

“De fapt, băncile s-au transformat în portofelul moldovenilor, unde permanent sunt 5-7 miliarde de lei, bani de buzunar ai moldovenilor. Bani care nu le aduc venituri, dar nici nu pot fi investiți de bănci. Vedem acești bani în statisticile Băncii Naționale, dar nu avem mare folos de la ei”, susține Ioniță.

Potrivit expertului, creșterea calității depozitelor bancare trebuie să devină preocuparea de bază a Băncii Naționale a Moldovei și a băncilor comerciale.

img20005301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!