ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada SUA sprijină financiar lucrările de reconstrucție a Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

16:10 | 17.07.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova susține financiar lucrările de reconstrucție a Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, monument de arhitectură din secolele XVII-XVIII, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei SUA la Chișinău, lucrările de reconstituire a acoperișului original al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni sunt în toi. Pentru moment, se finalizează șarpanta din lemn. Săptămâna următoare va fi scoasă copertina din metal și imediat va începe instalarea țiglei de format greco-roman, care este similară cu țigla veche a bisericii din Căușeni. Muncitorii estimează că peste două săptămâni perla patrimoniului arhitectural al Republicii Moldova va avea un acoperiș nou.

Lucrările de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni au fost lansate în octombrie 2016, la inițiativa și cu o contribuție la zi de 800 mii de dolari a Ambasadei SUA. Atunci a fost anunțat un proiect de restaurare a monumentului, finanțat de către Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Proiectul este implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al R. Moldova, fiind prevăzute consolidări ale zidurilor și a frescelor.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII - XVIII. Este ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată), datorată faptului că localitatea Căușeni făcea parte din raiaua Bugeacului, fiind condusă după legea otomană care impunea ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului geamiilor din același ținut și să nu depășească anumite dimensiuni.

img20005779

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!