ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UTM pregăteşte mai multe scenarii pentru noul an de studii

14:16 | 05.08.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/.  Este foarte puţin probabil ca noul an universitar să se desfășoare în stil clasic, în discuţie fiind un scenariu hibrid, cu prezenţa în grupuri mici a studenţilor, care să participe fizic doar la activități practice, lucrări de laborator, prelegeri la materiile cu un număr mic de studenți prezenți în sala de curs, potrivit rectorului Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Viorel Bostan, transmite MOLDPRES.

Rectorul UTM susţine că „prelegerile pentru serii mai mari vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să ai într-o aulă universitară 100 sau 200 de studenţi, or, aceste măsuri vor preveni și limita îmbolnăvirile cu noul Coronavirus”.

„În funcție de evoluţia şi tendinţa situaţiei epidemiologice a infecţiei COVID-19 şi recomandările Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, precum și ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, scenariul pe care sperăm să-l putem implementa, începând cu semestrul de primăvară, este să revenim la modalitatea clasică de predare, atât de necesară învățământului superior tehnic ingineresc”, a estimat Viorel Bostan.

Rectorul Universităţii Tehnice a relevat că este „foarte puţin probabil să ne întoarcem la varianta obişnuită, la varianta clasică, din 1 septembrie. Ne-am dori, dar nu cred că se va întâmpla lucrul acesta”.

La UTM au fost create grupuri de lucru și s-a decis începerea filmărilor, atât Prelegeri, Seminare, cât și Lucrări de Laborator pentru studenții anului I, care vor acoperi suportul de curs la circa 18 discipline de studii, aferente următoarelor domenii: matematică; fizică; chimie; mecanică; programare; desen tehnic.

Lecțiile video înregistrate vor fi stocate pe platforma Universității cu acces gratuit pentru oricine va accesa domeniul web – utm.md. Acest lucru nu înseamnă că studenții nu trebuie să meargă la cursuri, însă în orice moment, studentul va putea urmări din nou prelegerea sau ora practică  înregistrată, acest lucru fiind un suport în plus în cazul scenariului hibrid de studii.

Până în prezent, personalul și cadrele didactice implicate în acest proiect au filmat peste 400 de ore academice și au editat peste 200 de ore, obiectivul programului constituind circa o mie  de ore academice, disponibile din 1 septembrie.

img20006322

img20006322

img20006322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!