ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cabinetul de miniştri a ridicat interdicţia de import al furajelor din Ucraina

15:26 | 30.09.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Membrii Executivului au modificat în şedinţa de miercuri o hotărâre de Guvern din 2016, cu privire la unele măsuri de prevenire a introducerii pestei porcine africane. Prin prezentul proiect s-a propus abrogarea interdicţiei de import din Ucraina a materiei prime pentru furaje, furaje combinate, furaje complementare, preamestecuri şi furaje complete, transmite MOLDPRES.

„Lipsa de precipitaţii în perioada de toamnă-iarnă şi primăvara timpurie, precum şi rezerva minimă de umezeală productivă în stratul de sol au dus la compromiterea semănăturilor de toamnă în proporţie de 25% în regiunea de nord şi până la 60-100% - la centru şi sud. Din cele 303 mii de hectare de semănături examinate de comisiile speciale locale, 259 mii de ha s-au dovedit a fi afectate, fiind astfel compromisă semnificativ recolta de cereale din prima şi a doua grupă, care servesc drept bază furajeră pentru sectorul zootehnic”, se explică în nota informativă a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Conform sursei citate, în vederea asigurării sectorului avicol, bovin, ovin şi porcin cu materie primă pentru hrană, evitării diminuării şeptelului de animale, precum şi a creşterii costurilor de producere, este necesară ridicarea restricţiilor la importul furajelor din Ucraina. Astfel, se va garanta accesul permanent al populaţiei la produse alimentare suficiente şi calitative, de origine animală şi vegetală, consolidându-se securitatea alimentară naţională.

Dat fiind necesitatea stringentă a asigurării sectorului zootehnic şi a industriei prelucrătoare cu materie primă furajeră, aceste prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.  

Sursă foto: agroexpert.md

img20007802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!