ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice marchează cea de-a 80-a aniversare

15:54 | 20.10.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) aniversează 80 de ani de la fondare. Evenimentele organizate cu această ocazie au luat start astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Prezent la ceremonia de aniversare, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a menționat că potențialul științific și didactic al corpului profesoral al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice este unul foarte valoros, cum de altfel e și firesc pentru o instituție universitară octogenară care și-a creat deja bogate tradiții și parteneriate internaționale. „Mă bucur că pe lângă păstrarea unor puternice tradiții universitare valoroase de predare, AMTAP este pe deplin deschisă provocărilor viitorului, găzduirea primului centru de dezvoltare a industriilor creative de la noi din țară – ARTCOR, asigurând un liant între mediul academic și piața muncii naționale și internaționale”, a subliniat oficialul.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în perioada 20 octombrie-20 noiembrie vor fi organizate o serie de activități care vor îmbina partea academică (conferințe științifice internaționale, expoziții de documente istorice și fotografii, publicații reprezentative ale profesorilor etc.) cu cea de creație (înregistrări retro audio și video difuzate online, spectacole, concerte, expoziții ale lucrărilor de artă), cu galerii ale personalităților AMTAP, ale doctorilor honoris causa și alte activități inedite.

Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova este succesoarea Conservatorului de Stat din Chișinău fondat în anul 1940 şi a instituțiilor de învățământ muzical care și-au desfășurat activitatea la Chișinău începând cu anul 1919, când la inițiativa lui George Enescu a fost înființat conservatorul ”Unirea”.

În prezent, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice acoperă toate domeniile de învățământ artistic universitar şi postuniversitar. AMTAP a fost acreditată în iulie 2006, iar în iulie 2009 și în anul 2014 a obținut certificatul de acreditare științifică.

Sursă foto: MECC

img20008298

img20008298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!