ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două cărți despre Mănăstirea Japca au fost lansate la Biblioteca Națională

15:22 | 19.11.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională au fost lansate astăzi două volume despre Mănăstirea Japca: ”Complexul monahal Japca: istorie și spiritualitate”, autor Ion Valer Xenofontov și „Cărțile de la Mănăstirea Japca”, semnată de Igor Cereteu și Octavian Moșin, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că ambele lucrări sunt destinate cercetătorilor științifici, pedagogilor, teologilor, tuturor cititorilor interesați de istoria vieții spirituale a Moldovei, de complexul monastic Japca, singurul din spațiul pruto-nistrean care ficționează neîntrerupt de la înființare.

Potrivit sursei citate, lucrarea „Complexul monahal Japca: istorie și spiritualitate” prezintă contextul istoric și actual, cadrul spațial, arhitectural, terminologic și științific al Mănăstirii Japca. ”Sunt incluse portrete ale diriguitorilor comunității monahale, ctitorilor, binefăcătorilor și credincioșilor sfântului așezământ. Volumul înglobează documente, tabele și peste 100 de materiale ilustrative relevante despre complexul monastic. Ediția va fi de un real folos în identificarea itinerarului turistic al monumentelor istorice și de artă religioasă al spațiului pruto-nistrean”, a precizat Elena Pintilei.

Lucrarea „Biblioteca mănăstirii Japca. Catalogul cărților și însemnărilor manuscrise” prezintă un catalog descriptiv, cu ilustrații ale cărților identificate în biblioteca mănăstirii Japca în urma cercetărilor efectuate de doctorul habilitat în istorie Igor Cereteu și doctorul în istorie Octavian Moșin în luna noiembrie 2019 și în luna februarie a anului 2020.

Solicitat de agenție, Ion Xenofontov a afirmat că lucrarea ”Complexul monahal Japca: istorie și spiritualitate” se află la a doua ediție. ”Prima ediție a apărut în 2015. Am fost contactat de comunitatea monahală să completez cartea cu informație la zi, fiind ajutat de măicuțe. Este necesar de a cunoaște istoria acestei mănăstiri, deoarece ea este unica din spațiul actual al Republicii Moldova care nu a fost închisă niciodată”, a subliniat autorul.

La rândul său, doctorul habilitat în istorie Igor Cereteu a spus că ideea de a elabora un catalog al cărților  bisericești de la Mănăstirea Japca s-a copt de mai mult timp. ”Anul trecut, am intrat în biblioteca mănăstirii și am găsit unele din valorile pe care le-a deținut mănăstirea în deceniile trecute. Noutatea este că până în prezent, după perioada interbelică, în Mănăstirea Japca nu au intrat cercetătorii. Cărțile din biblioteca mănăstirii nu au fost cercetate deocamdată”, a precizat Igor Cereteu.

Pe marginea cărților lansate s-au pronunțat cercetătorii  Anatol Petrencu, Ion Gumenîi, Valentina Eșanu, Liliana Rotaru, Iulia Malcoci și directorul Editurii ”Lexicon” Eduard Potângă.

img20009154

img20009154

img20009154

img20009154

img20009154

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!