ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cerințele de calitate pentru produsele apicole vor fi publicate în Monitorul Oficial

11:52 | 26.11.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de vineri, 27 noiembrie, va face publice Cerințele de calitate pentru produsele apicole, inclusiv ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului, aprobate de Guvern, transmite MOLDPRES.

Cerințele de calitate pentru produsele apicole stabilesc cererile de calitate, de siguranță a alimentelor, de prezentare şi de etichetare, care trebuie respectate la producerea, colectarea, procesarea, ambalarea, depozitarea, păstrarea, transportarea şi la comercializarea produselor apicole, provenite atât din producția internă, cât şi din cea de import.

Producătorii de mărfuri apicole trebuie să asigure utilizarea bunelor practici de producție, să întreprindă măsuri performante pentru realizarea calității, siguranței alimentelor, formelor de prezentare şi de etichetare. „Or, calitatea şi siguranța produselor apicole presupune asigurarea respectării şi conformării cerințelor prescrise, igienei alimentare pe durata procesului de producție, de la materia primă până la consumator”, indică decizia Executivului.

Elaborarea proiectului a fost condiționată de un șir de factori precum: lipsa unor cerințe și reguli de evaluare și certificare a produselor apicole (ceară de albine, propolis, lăptișor de matcă și polen destinate consumului uman), cu excepția mierii naturale;  imposibilitatea plasării pe piață a produselor apicole nominalizate, în lipsa unui certificat care să ateste calitatea produsului.

Proiectul dat vine să alinieze cerințele naționale la cerințele Comunității Europene, odată cu semnarea acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, eliminarea barierelor netarifare, precum și eliminarea concurenței neloiale.

Controlul asupra executării acestei hotărâri se pune în sarcina Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor,  iar decizia intră în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursă: www.monitorul.md 

img20009352

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!