ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de artă Tudor Stăvilă a editat monografia ”Artele frumoase în secolul al XX-lea”, volumul II

15:16 | 22.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul istoric și critic de artă Tudor Stăvilă a editat recent cel de-al doilea volum al monografiei ”Artele frumoase din Basarabia în secolul al XX-lea”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Tudor Stăvilă a menționat că volumul cuprinde 337 de pagini și a apărut într-un tiraj de 150 de exemplare. ”Monografia este consacrată istoriei artelor din Basarabia, urmărind interferențele ei regionale (Rusia, Ucraina, România), cu accente ale originilor poloneze ale Eugeniei Maleșevschi, a creației lui Auguste Baillayre și Theodor Kiriacoff în Basarabia și România, completate de compartimentele Nume uitate, Mesaje din trecut și Adnotări în engleză, franceză, germană și rusă. Penultimul compartiment reflectă o parte din istoria vie a artelor basarabene datorată scrisorilor din arhivele personale ale pictorilor, amintirilor personale și a corespondenței autorului cu artiști plastici, istorici de artă din Franța, România, Rusia, Belgia etc.”, a precizat autorul.

Autorul s-a bucurat de ajutorul descendenților familiilor Baillayre (Yvette Baillayre, Vernes-les-Bains, Andrei Iliescu, București, Nina Manole, Chișinău) și a familiei Sainciuc (Lică Sainciuc, Chișinău). Monografia conține peste 300 de reproduceri alb/negru și color, ilustrând textul cu opere ale plasticienilor care au activat în diverse perioade și ambianțe culturale.

Tudor Stăvilă s-a născut la 23 septembrie 1952 în satul Ciocâlteni, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău (1973), Institutul de Stat de Arte Plastice din Kiev (1981) și doctorantura la Institutul de Studiu al Artei al Academiei de Științe a Moldovei (1991). În 1993 a susținut teza de doctor în studiul artelor şi în 2004 – cea de doctor habilitat. A activat în calitate de colaborator științific al Muzeului Național de Arte din Chișinău (1981-1982), expert al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1982-1984), șef de secție, director adjunct,  director la Muzeul Național de Arte Plastice (1984-1991), colaborator științific, secretar științific, șef de secție, director la Institutul de Studiu al Artei al AȘM. De asemenea, a fost redactor științific la redacția enciclopedică „Literatura şi Arta Moldovei”, expert în problemele Patrimoniului, coordonator de programe la Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO, președinte al secției de critică a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

Este autor a peste 150 de publicații, apărute la Chișinău, București, Moscova, Istanbul, consacrate problemelor artei universale, istoriei artei medievale, moderne și contemporane din Moldova. A semnat 10 monografii: „Icoane vechi din colecții basarabene”, „Patrimoniul cultural al R. Moldova” (două ediții), ambele lucrări în colaborare cu Constantin Ciobanu, „Icoana basarabeană din secolul XIX”,  „Un secol de sculptură românească”,  lucrările monografice despre Auguste Baillayre, Teodor Kiriacoff ş.a.

Criticul de artă Tudor Stăvilă a fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1999), Premiul “Asociației Editorilor din România” pentru “Cea mai bună carte românească apărută în afara granițelor României”, Târgul Internațional de Carte “Bookarest” (2001),  Premiul “Cartea anului” la Salonul Internațional de carte românească din Iași (2001), cu Premiul Național în domeniul Artelor, Literaturii și Arhitecturii (2002) și cu ordinul „Gloria Muncii”.

img20010180

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!