ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Tatitana Țîbuleac a obținut Premiul European Cazino de Santiago

17:18 | 19.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Romanul ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac, ediția spaniolă apărută în 2019 la Editura ”Impedimenta”, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago, împreună cu ”Lluvia fina”, de Luis Landero. Pe lista scurtă au mai intrat Eric Vuillard, Paolo Giordano și Pedro Feijoo, informează MOLDPRES.

În anii precedenți, laureați ai Premiului European Cazino de Santiago au fost: Jonathan Coe, Kazuo Ishiguro, John Lanchester și Emmanuel Carrère.

Potrivit directorului Editurii ”Cartier”, Gheorghe Erizanu, Editura ”Impedimenta” anunță intrarea în librării în aceste zile a ediției spaniole a ”Grădinei de sticlă”, cel de-al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, în traducerea Marianei Ochoa de Eribe. În decembrie 2020, la Editura norvegiană Camino, a apărut ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, traducerea din română e semnată de Sindre Andersen.

Scriitorul Radu Vancu a afirmat că „Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări”. La rândul său, Luzica Vasiliu a menționat că, de fapt, „cu romanul ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, Tatiana Țîbuleac scrie una dintre cele mai răscolitoare povești din literatura română contemporană. Despre cum lipsa de iubire poate să lase oamenii singuri și nenorociți.”

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, R. Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul ”Flux”. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu ”Fabule moderne”, Editura „Urma Ta”, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura „Libris Editorial”, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, Editura ”Cartier”, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei ”Observator cultural” și Premiul ”Observator Lyceum” (2018). Romanul ”Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, a fost distins în 2019 cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

img21000313

img21000313

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!