ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova

15:50 | 21.01.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Judecătorii constituționali au decis că limba rusă nu va avea statutul de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament la ședința din 16 decembrie din 2020. Legea acorda un statut privilegiat limbii ruse, care devenea limbă de comunicare interetnică.

Legea prevedea, printre altele, ca toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat să fie traduse în limba rusă, iar autoritățile trebuiau să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile trebuiau să se desfășoare în limba rusă, dacă acest lucru ar fi fost cerut.

Ședința de astăzi a Curții Constituționale a adus în fața instituției două grupe de cetățeni, care au organizat proteste concomitente. O parte dintre manifestanți au susținut anularea legii, alți protestatari au susținut statutul de limbă de comunicare interetnică al limbii ruse.

img21000400

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!