ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție cu genericul ”Arta scrisului de mână” a fost vernisată la Biblioteca Națională

17:36 | 22.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, marchează Ziua Internațională a Scrisului de Mână, desfășurată anual la 23 ianuarie, printr-o expoziție comună „Arta scrisului de mână”, care a fost vernisată astăzi în spațiul „Muzeul Cărții”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că expoziția „Arta scrisului de mână” reunește adevărate opere de artă realizate de caligrafii medievali în diferite scriptorii, ce se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor, alături de cele mai apreciate lucrări caligrafice ale lui Valeriu Herța, grafician & designer și lucrări realizate de studenții facultății Design și Poligrafie din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, care  vin să confirme și să justifice importanța caligrafiei în epoca contemporană.

La rândul său, șefa secției Carte veche și rară, Veronica Cosovan, a afirmat că Biblioteca Națională a selectat din colecțiile sale manuscrisele originale și facsimile din perioada secolelor XVI-XX. ”Din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor sunt expuse documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare. În cadrul acestei expoziții vizitatorii vor avea ocazia să admire și instrumentele de scris, folosite odinioară pentru caligrafie”, a precizat Veronica Cosovan.

Ziua Internațională a Scrisului de mână sau Ziua semnăturii, a fost instituită în 1977, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), motivul inițial fiind promovarea consumului de pixuri, creioane și hârtie de scris. Astăzi, această remarcabilă zi este celebrată cu scopul de a ne aminti de frumusețea și necesitatea scrisului de mână, deja o raritate în epoca tehnologiilor informaționale, când mulți din noi, aproape că n-am mai avea nevoie de creion și foaie de hârtie.

Ziua Internațională a Scrisului de Mână precedă o altă importantă dată - Ziua Internațională a Educației, marcată din 2018 la 24 ianuarie, la inițiativa UNESCO, pentru a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare.

Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii până în luna iunie 2021, în mod gratuit.

foto: BNRM 

img21000438

img21000438

img21000438

img21000438

img21000438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!