ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost organizată o masă rotundă pentru promovarea economiei verzi

11:28 | 01.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. „Economia Verde – Fabricat în Moldova: de la Economia Verde la Pactul Verde European” a fost genericul unei mese rotunde, organizată la finele săptămânii trecute, cu scopul de a promova conceptul economiei verzi în Republica Moldova și impactul alinierii țării la Pactul Verde European, transmite MOLDPRES.

Cea de-a VI-a ediție a evenimentului s-a desfășurat în format on-line și a promovat conceptul economiei verzi la nivel de politici, înglobând sectoarele de dezvoltare social-economică ale țării noastre, precum și a prezentat prioritățile Pactului Verde European în Republica Moldova. Totodată, întrunirea şi-a propus să proiecteze obiectivele creșterii nivelului de conștientizare în rândul mediului de afaceri, agențiilor guvernamentale și cetățenilor privind aplicarea și beneficiile principiilor economiei verzi pentru o dezvoltare economică durabilă.

Potrivit Tatianei Nistorică, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), dialogul cu instituțiile Uniunii Europene asigură o colaborare eficientă ce contribuie la realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în Acordul de Asociere cu UE și în alte Acorduri multilaterale în domeniul mediului. De asemenea, oficialul MADRM a exprimat recunoștință Uniunii Europene, pentru finanțările acordate implementării proiectelor de mediu, Comisiei Europene – pentru suportul constant în asigurarea sinergiei între valorile de mediu și dezvoltarea economică și partenerilor de implementare.

„MADRM se angajează să asigure tranziția verde prin promovarea și atingerea obiectivelor dezvoltării durabile în comun cu instituțiile naționale şi cu partenerii de implementare. Astfel, vom lansa procesul de ajustare a Programului de promovare a economiei verzi în Republica Moldova şi elaborarea noii Strategii în domeniul Biodiversității în conformitate cu noile abordări ale Pactului Verde European, vom continua implementarea la nivel național a măsurilor prevăzute în documente de politici naționale de mediu, în proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova 2030 și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Implicarea deplină şi responsabilă a mediului de afaceri, a fiecărui cetățean şi asigurarea financiară în atingerea rezultatelor scontate este indispensabilă”, a subliniat Tatiana Nistorică.

Masa Rotundă Națională de nivel înalt “Economia Verde. Fabricat în Moldova” este un eveniment organizat anual în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pentru mediu” (EU4Environment), finanțat de Uniunea Europeană. Prima ediție a avut loc în anul 2016 în cadrul proiectului EaP GREEN. Evenimentul este coordonat de Grupul de Lucru inter-ministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și economiei verzi/Comitetul național de implementare al EU4Environment.  

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!