ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În anul 2020, vinurile Moldovei au obținut un număr record de medalii

12:52 | 18.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. În anul 2020, vinurile Moldovei au obținut 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent, transmite MOLDPRES cu referire la Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

În pofida impedimentelor și a restricțiilor cauzate de situația epidemiologică globală, vinificatorii din țară au reușit să facă față provocărilor și să înscrie vinurile îmbuteliate produse acasă la cele mai remarcabile evenimente din lumea mondială a vinului.

Potrivit instituției, 624 din numărul total de medalii au fost câștigate de vinificatorii locali, prezența cărora la competiții a fost susținută de către ONVV.

„Cele mai multe dintre medalii - 417 sunt de aur, clasamentul este continuat cu 277 de medalii de argint și 169 de distincții de bronz. Pentru aprecierea și recunoașterea calității, 65 de companii vinicole din țară și-au expediat mostrele de vinuri, spumante și divinuri și au luat calificative excelente din partea juraților străini”, indică Oficiul Național al Viei și Vinului.

Vinul Moldovei a obținut cele mai multe medalii la concursurile Decanter World Wine Awards (DWWA) – 124 de distincții, International Wine Challenge – 77 de distincții și Galicja Vitis – 73 de distincții.

„Creșterea anuală constantă a numărului de medalii pe care vinurile noastre le obțin la concursurile internaționale demonstrează încă o dată că mergem într-o direcție corectă și că datorită eforturilor depuse de vinificatorii din țară, împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului, producem calitate apreciată la nivel mondial. Republica Moldova dispune de un potențial enorm la capitolul dezvoltării sectorului vitivinicol, iar Oficiul Național al Viei și Vinului, prin intermediul programelor sale, va continua să promoveze vinurile moldovenești atât la nivel local, cât și internațional”, a estimat Cristina Frolov, directorul ONVV.  

Medaliile obținute la concursurile internaționale de profil continuă tradiția recunoașterii valorii pe care o au vinurile de calitate din Republica Moldova și poziționează țara noastră în lista țărilor cu o evoluție calitativă a vinurilor moldovenești printre produsele vitivinicole din toată lumea.

„Aprecierile internaționale sunt un îndemn în plus pentru consumatorii locali să cunoască mai bine produsul mândriei naționale, contribuind astfel și la consumul responsabil al vinului de calitate”, a conchis sursa citată.

În comparație cu anul 2019, vinurile îmbuteliate produse în țara noastră au obținut 842 de distincții la 43 de concursuri internaționale din domeniu. În total, 61 de companii vinicole au participat la evenimentele internaționale de apreciere a calității Vinului Moldovei.

foto: ravacfestival.com 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!