ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost lansată o campanie de protejare a albinelor

11:24 | 18.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. O campanie de sensibilizare a agricultorilor și apicultorilor despre necesitatea protejării albinelor, cu genericul #OameniPentruAlbine, a fost lansată în țara noastră de un grup de asociații de profil cu susținerea partenerilor de dezvoltare. Campania se desfășoară în perioada lansării lucrărilor de protecție a plantațiilor multianuale, care coincide cu perioada de înflorire și polenizare, transmite MOLDPRES.

Campania #OameniPentruAlbine atenționează că lipsa colaborării dintre agricultori și apicultori, precum și utilizarea necontrolată a substanțelor chimice în agricultură pun în pericol mii de familii de albini și cauzează anual moartea a sute de familii de albini. Totodată, scăderea numărului de polenizatori generează pierderi nu doar apicultorilor, ci și agricultorilor prin reducerea randamentului culturilor agricole. Mesajul campaniei este că „putem salva albinele și avea recolte bune doar prin comunicare eficientă și colaborare dintre agricultori și apicultori”.

În cadrul campaniei lansate, toate părțile interesate sunt informate despre prevederile legislației, potrivit cărora fermierii și întreprinderile agricole trebuie să înștiințeze din timp primăriile, atunci când intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor și să respecte întocmai informația furnizată (data și ora, detalii despre preparatele administrate și gradul de nocivitate). La rândul lor, primăriile trebuie să facă publice informațiile recepționate de la fermieri și să înștiințeze, în scris, apicultorii înregistrați în raza primăriei.

De asemenea, apicultorii trebuie să informeze autoritățile publice despre locul amplasării stupinei și au dreptul să ceară despăgubiri pentru daunele cauzate, cu condiția că au fost întreprinse măsurile necesare de protecție a albinelor. În caz contrar aceștia își pierd acest drept. Laboratoarele publice autorizate sunt obligate, la adresarea apicultorilor, să efectueze operativ analizele mostrelor depuse la subiectul contaminării cu substanțe chimice şi să prezinte rezultatele în termen de 48 de ore din momentul adresării.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 255 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor 10 ani. În același timp, cantitatea totală de pesticide (produse biologice, insecticide, erbicide, fungicide și altele) utilizate de agricultori a crescut de la 2041 tone în anul 2010 până la 4743 tone în anul 2019. Neînregistrarea familiilor de albine și a localizării stupinelor îngreunează comunicarea eficientă dintre apicultori și fermieri, ceea ce duce uneori la cazuri de intoxicare a albinelor și imposibilitatea determinării tuturor circumstanțelor ce au cauzat daune polenizatorilor.

Anual, practic în fiecare raion din țară sunt înregistrate cazuri de otrăvire a albinelor. Printre cazurile de rezonanță de otrăvire a albinelor se numără cazul din anul 2018, când în regiunea Hâncești, satul Mingir și împrejurimile sale, au fost otrăvite peste 1 500 de familii, cauzând daune de circa 3,5 milioane de lei. De asemenea, în perioada 2018-2020, în UTA Găgăuzia au fost otrăvite aproximativ două mii de familii de albine, prejudiciul fiind de aproximativ cinci milioane de lei.  Alte cazuri de otrăvire în masă au fost înregistrate în raioanele Ialoveni, Ungheni, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Drochia etc. 

Campania #OameniPentruAlbine este lansată de Uniunea Republicană Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, cu suportul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională Agricultura Performantă în Moldova.

 

foto: pixnio.com

img21002054

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!