ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Compania chineză Huawei este interesată în dezvoltarea proiectelor IT în Republica Moldova

12:27 | 18.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Reprezentanții companiei Huawei au exprimat interesul pentru dezvoltarea parteneriatului de afaceri în Republica Moldova. În acest scop, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții companiei chineze. Subiectul central al discuțiilor a vizat examinarea posibilităților de implementare și dezvoltare a proiectelor TIC în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În prezent, compania Huawei este un partener strategic al operatorilor locali de servicii de comunicații, oferind peste 100 locuri de muncă în Republica Moldova. Totodată, a participat în cadrul Moldova Cyber Week, iar prin intermediul proiectului  Huawei Academy acordă suport necesar în dotarea laboratoarelor IT, studenților de la UTM.

Premierul a salutat interesul companiei chineze de a dezvolta și alte proiecte digitale în țara noastră, în scopul facilitării accesului cetățenilor la servicii IT inovatoare, având în vedere că situația pandemică a determinat lumea și mai mult să emigreze în spațiul online. În acest sens, Aureliu Ciocoi a menționat necesitatea Republicii Moldova de a întări capacitățile sistemului educațional în ceea ce privește învățământul online, respectiv, Guvernul este deschis pentru examinarea oportunităților de colaborare în acest domeniu.

În contextul situației pandemice, șeful interimar al Executivului a apreciat sportul companiei Huawei, prin donația a 30 000 măști medicale de protecție și 1 000 de echipamente de protecție oferite autorităților publice din Republica Moldova pentru a spori capacitățile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

Huawei este o companie chineză producătoare de echipamente de telecomunicații și furnizor global al infrastructurii TIC. Aceasta dezvoltă soluții integrate în domeniile: rețele de telecomunicații, IT, dispozitive inteligente și servicii cloud.

În anul 2019, Huawei a contribuit cu cca 15 milioane de lei impozite pe venit, la bugetul public al Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!