ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fondul Ecologic Național va finanța construcția unor instalații la Stația de Epurare Chișinău

08:49 | 24.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Fondul Ecologic Național va finanța, în proporție de 60 la sută, construcția unor instalații la Stația de Epurare Chișinău, transmite MOLDPRES.

Primăria municipiului Chișinău informează că proiectul „Construirea instalațiilor de prelucrare definitivă a nămolului prin proces de piroliză la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău” va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național.

Tehnologia de piroliză constă în diminuarea cantității de nămol. Această metodă va permite ca din 100 de tone de nămol pe care le „produce” zilnic Chișinăul, să rămână doar 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate fi ulterior utilizat.

Totodată, potrivit specialiștilor, precum și rezultatelor analizelor obținute, unica soluție pe termen lung, care poate rezolva problema mirosului urât din capitală, este montarea instalațiilor de piroliză la Stația de epurare a apelor uzate.

Astfel, Fondul Ecologic Național va contribui cu 60% din suma necesară pentru realizarea proiectului.

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban, a declarat că, în prezent, sunt depuse eforturi pentru identificarea altor surse financiare necesare implementării acestui proiect, care de fapt reprezintă un pas important ce va permite construcția unui ciclu închis ecologic, de prelucrare a nămolului care se acumulează zilnic la Stația de epurare.

Edilul capitalei a precizat că subiectul respectiv a fost susținut de toate fracțiunile parlamentare. „Mulțumesc tuturor pentru implicare și suport pentru un proiect de importanță majoră, modern și unic de acest gen. Sper mult că și pe viitor interesul public va fi mai sus decât disputele politice și nu vor mai exista blocaje pentru realizarea proiectelor necesare cetățenilor”, a conchis Ion Ceban.

După finalizarea procesului de modernizare și recepționare a noii Stații de epurare, serviciile de canalizare vor fi extinse și pentru raioanele Strășeni și Ialoveni.

foto: facebook.com/Ion.Ceban.public/photos/

img21002210

img21002210

img21002210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!