ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 663 mii de beneficiari vor primi din luna curentă pensii indexate

10:47 | 30.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Casa Națională de Asigurați Sociale /CNAS/ comunică că din 1 aprilie 2021 toate pensiile vor fi indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Pentru indexarea pensiilor a peste 663 mii de beneficiari în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 mln de lei, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNAS, vor fi indexate toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Astfel, din 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1188,05 lei. Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi: în cazul unei dizabilităţi severe – 891,04 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 831,64 lei; în cazul unei dizabilităţi medii – 594,03 lei.

Totodată, începând cu 1 aprilie curent, vor fi recalculate şi alocațiile sociale de stat pentru 66654 de beneficiari şi alocațiile pentru îngrijire, însoțire şi supraveghere pentru 12983 de beneficiari, stabilite în temeiul Legii nr. 499 din 14.07.1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, reieșind din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, pensiei de dizabilitate severă, accentuată şi medie.

Următoarea indexare va avea loc la 1 octombrie curent, atunci în calcul se va lua rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs, coeficientul de indexare fiind stabilit de Guvern.

foto: CNAS

img21002383

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!