ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zece mii de laptopuri vor fi distribuite școlilor din țară în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale

11:53 | 14.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a organizat astăzi distribuirea primului lot de laptopuri din totalul de zece mii, achiziționate în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova (PRIM), sprijinit de Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

„Este un eveniment foarte important pentru sistemul educaţional din ţară, susţinând la modul practic elevii din Moldova cu gadgeturile necesare în regimul online de studii, impus de  criza pandemică. Aduc sincere mulţumiri Băncii Mondiale pentru că este umăr la umăr cu autorităţile Republicii Moldova  şi vine în sprijinul învățământului naţional. Voi insista asupra prioritizării sistemului educaţional, pentru că doar aşa putem garanta prosperarea acestei ţări pe termen mediu şi lung, or, pentru asta avem nevoie de investiţii  în intelect pentru tânăra generaţie care urmează să preia pârghiile statului. Sper că cei care vor veni după noi vor fi mai pregătiţi, mai deştepţi şi mai competenţi”, a declarat la eveniment prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

La rândul său, Lilia Pogolşa, ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a relevat că, în condiţiile create din cauza pandemiei, acest lot este un sprijin real pentru elevii şi pedagogii din ţară. „Pentru sistemul educaţiei nu a fost deloc uşor în pandemie. A fost nevoie de o reconceptualizare a programelor de studii, care au fost adaptate regimului învăţământului la distanţă. Această tehnică de calcul va asigura accesul tuturor copiilor la şcoala online”, a spus Lilia Pogolşa.

Pentru calculatoarele din lotul proiectului finanţat de Banca Mondială au fost alocaţi 3,5 milioane de dolari. Prima parte de laptopuri va fi distribuită în raioanele ţării azi, iar restul - în săptămâna următoare.

În luna martie curent, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a anunţat că peste patru mii de elevi din țară nu pot participa la învățământul la distanță pentru că nu dispun de tehnica necesară şi conexiune la internet.

PRIM este un împrumut investițional, finanțat de Banca Mondială. Proiectul este implementat în perioada aprilie 2013 – iunie 2020. În cadrul PRIM, au fost preconizate următoarele acțiuni: reabilitarea infrastructurii şcolilor de circumscripție și dotarea lor conform standardelor de asigurare a calităţii, elaborate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; implementarea unui sistem modern de formare a managerilor şcolari şi a cadrelor didactice; modernizarea Sistemului Informațional de Management în Educație, care va contribui la elaborarea politicilor bazate pe informații curente şi veridice în domeniul educației; consolidarea sistemului de testare și evaluare, inclusiv participarea consecutivă şi continuă a Republicii Moldova la Programul Internațional de Evaluare a Elevilor. Din cauza pandemiei, unele activităţi ale Programului au fost transferate pentru anul 2021.

img21002776

img21002776

img21002776

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!