ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul de Cercetări Economice a prezentat tendințele în economia țării pentru 2021

12:47 | 21.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) a lansat astăzi un nou număr al publicației trimestriale „Tendințe în economia Moldovei”. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele ce au marcat activitatea social-economică a țării, cu o analiză a anului 2020, precum şi prognozele privind evoluția economiei naţionale pentru anul 2021, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Alexandru Stratan, directorul INCE, în 2020, Republica Moldova ca și celelalte state din regiune a înregistrat un declin economic, al treilea la număr pe parcursul deceniului precedent (2012, 2015). „Criza a fost generată nu doar de efectele interne ale pandemiei COVID-19, ci și de un an agricol extrem de nefavorabil, precum și de transmisia crizei din principalele țări, parteneri economici ale Republicii Moldova, în principal prin contractarea semnificativă a ISD, a cererii externe pentru bunurile și serviciile exportate de Moldova și a remitențelor”, a estimat Stratan.

Sursa citată a specificat că această criză s-a produs în contextul în care economia națională conturează pe parcursul ultimilor zece ani o tendință generală de temperare a creșterii economice, manifestând o serie de vulnerabilități la diverse șocuri interne și externe. "De asemenea, este vorba şi de acutizarea unor constrângeri critice creșterii productivității totale a factorilor și aici ne referim mai cu seamă la calitatea instituțiilor, instabilitatea și calitatea implementării politicilor, disponibilitatea și calitatea infrastructurilor necesare – transport, dezvoltare digitală etc.", a subliniat directorul INCE.

Luând în considerare situația socio-economică creată în prezent, Institutul Național de Cercetări Economice a efectuat calculele de prognoză a principalilor indicatori macroeconomici pe anul 2021. „Cu toate că continuăm să fim în starea de urgență, cauzată de pandemia COVID-19, prognoza pentru 2021 prezintă ritmuri pozitive, determinate atât de baza joasă a anului 2020, cât și de slăbirea măsurilor de restricționare în contextul pandemiei COVID-19 în comparație cu perioada martie-aprilie 2020”, a relevat Alexandru Stratan. 

foto: ceccarbusinessmagazine.ro

img21002963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!