ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși sărbătoresc Sfintele Paști

07:51 | 02.05.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfintele Paști, considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care semnifică Învierea Domnului, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în bisericile din țară au fost oficiate servicii divine, iar mii de moldoveni au mers la lăcașurile sfinte pentru a lua din lumina sfântă. Și în acest an, Focul haric de la Ierusalim a ajuns în țara noastră. În acest an, acesta a fost adus de către Prea Sfințitul Petru, episcop de Ungheni și  Nisporeni al Mitropoliei Moldovei.

În Sfânta și Marea Sâmbătă, Înalt preasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, s-au aflat în mijlocul enoriașilor Catedralei Mitropolitane din Chișinău. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

În Pastorala Sa, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, IPS Vladimir, a menționat că în această noapte prăznuim liturgic slăvita Înviere a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de aceea Tradiția Bisericii o numește „aleasă și sfântă zi; … al praznicelor Praznic, și Sărbătoare a sărbătorilor, întru care binecuvântăm pe Hristos în veci”. Astfel, ea este Ziua cea mare a Domnului, „Paștele Domnului – Paștele”, pe care creștinii îl sărbătoresc nu doar anual, ci și săptămânal în fiecare zi dintâi a săptămânii – Duminica.

”Săptămâna și anul în viața omului sunt cicluri mici ale existenței sale și fiecare vede în ele un prilej de reînnoire a vieții. Omul obișnuiește să se gândească, să-și facă chiar un plan, cum să înceapă bine noua săptămână, noul an, pentru a evita ce a fost rău și a continua a face doar ce a fost frumos și sfânt în trecut. Biserica ne propune să începem totul în Lumina Învierii lui Hristos! Paștele Domnului – începutul vieții înnoite a omului! Învierea lui Hristos nu este nicidecum doar un sfârșit fericit al unei istorii tragice. Dimpotrivă, este un nou început. Un început al unei istorii noi, al unei vieți noi, al Vieții în Hristos. Să înnoim și noi istoria vieții noastre prin Lumina lui Hristos. Lumina lui Hristos luminează tuturor! Să ne deschidem deci inimile, către Dumnezeu, ca pe niște ferestre, pe care să pătrundă razele Luminii Lui, ce poate însenina gândurile și sfinți viața noastră”, a  mai spus IPS Vladimir.

Sărbătorile Pascale se desfășoară pe durata a trei zile. Sfintele Paști este precedat de o lungă perioadă de post, iar în ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, se sărbătorește intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim.

În ajunul de Paști, creștinii își pregătesc coșul cu bunătăți și merg la sfințirea bucatelor, iar în dimineața acestei zile, fiecare se spală pe obraji cu un ou alb și unul roșu. Acest ritual simbolizează putere și puritate. Totodată, credincioșii ciocnesc ouă roșii, care semnifică viața cea nouă, primită prin Sângele Mântuitorului. 

În 2022, Paștele creștin ortodox va fi pe 24 aprilie, iar în 2023 - pe 16 aprilie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!