ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Administrația Drumurilor şi Serviciul Hidrometeorologic vor semna un acord de colaborare

14:43 | 26.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) şi Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) vor semna un Acord de colaborare pentru îmbinarea utilizării rezultatelor observațiilor meteorologice și implementarea sistemului meteorologic rutier în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

“Acordul va stabili procesul de cooperare interinstituțională dintre ASD și Serviciul Hidrometeorologic de Stat, inclusiv schimbul de date şi informații, experiență şi bune practici”, a explicat directorul general interimar al ASD, Veaceslav Potop.

Până în prezent, Administrația de Stat a Drumurilor a instalat două stații meteo rutiere, în preajma localității Pojăreni din raionul Ialoveni, pe drumul public național R3 și în localitatea Peresecina din raionul Orhei, pe drumul R6.

„Stațiile meteo automatizate instalate în cadrul SHS asigură măsurarea presiunii atmosferice, a temperaturii și umidității aerului, direcției şi vitezei vântului, cantității de precipitații, temperaturii suprafeței solului și altele, aceste caracteristici fiind esențiale pentru controlul condițiilor de circulație. Utilizarea reciprocă a rezultatelor observațiilor meteorologice va îmbunătăți monitorizarea meteorologică pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat directorul adjunct interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihail Grigoraș.

Conform unei Hotărâri de Guvern din 2019, până în noiembrie 2022, în ţară vor fi instalate 30 de stații meteo rutiere funcționale pentru extinderea sistemului de prognozare şi control al condițiilor de circulație.

foto: ASD

img21003766

img21003766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!