ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a anunțat deciziile luate la ședința Consiliului Suprem de Securitate

15:20 | 28.05.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat deciziile luate astăzi de Consiliului Suprem de Securitate /CSS/, comunică MOLDPRES.

Astfel, CSS va recomanda Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai structurilor de stat care să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali, iar Președinția va constitui un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice.

“Am prezidat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care am pus în discuție riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale. Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată - și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a spus Maia Sandu.

Ea a precizat că membrii Consiliului Suprem de Securitate au decis să recomande Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai Procuraturii Generale, SIS, SPCSB, MAI, ANI, alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.

De asemenea, s-a decis ca Președinția Republicii Moldova să constituie un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacțiilor financiare, precum și propuneri de modificare a legislației penale privind înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

„Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice. Fac apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. Legea și exercițiul democratic sunt prioritare”, a conchis președintele.

foto: presedintie.md

img21003838

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!