ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La nivel mondial, prețurile la alimente cresc de 10 ani

14:02 | 03.06.2021 Categorie: Externe

Roma, 3 iun. /MOLDPRES/. Pentru a 12-a lună consecutiv, indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut. Astfel, a fost atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2011, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură (FAO), care măsoară periodic modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr este calculat lunar. În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte).

Prețurile la cereale au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, preţurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.

Preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creşteri modeste a producţiei în Asia de Sud-Est, în timp ce cotaţiile la ulei de soia au fost influențate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.

Prețurile la zahăr au crescut cu 6,8%, în mare parte ca urmare a îngrijorărilor cu privire la producţia scăzută din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, susţine FAO. În paralel, preţurile la carne au crescut cu 2,2% comparativ cu luna aprilie, iar preţurile la lactate au înregistrat un avans de 1,8%.

Prognoza este pentru o creștere a consumului mondial de cereale în 2021/2022 cu 1,7% până la un nou maxim de 2,826 miliarde de tone.

foto: aa.com.tr

 

img21003970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!