ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Națională a Moldovei a semnat un nou acord de colaborare cu Banca Națională a României

13:53 | 11.06.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei își aprofundează cooperarea cu Banca Națională a României în domenii care țin de licențiere, supraveghere și achiziții de cote bancare, în conglomerate financiare, servicii de plată și emiterea de monedă electronică, transmite MOLDPRES.

În acest sens, Banca Națională a Moldovei a semnat astăzi, la București, un nou acord de colaborare cu Banca Națională a României.

Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, documentul vine să-l înlocuiască pe cel din 27 iulie 2001 și este cel mai cuprinzător acord de cooperare semnat vreodată de către banca centrală a Republicii Moldova. „Banca Națională a României rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare pentru Banca Națională a Moldovei. Dorim să valorificăm cât mai eficient potențialul acestor relații pentru implementarea cu succes a reformelor din sistemul financiar bancar”, a declarat Armașu.

Documentul semnat astăzi va accentua prioritățile în domeniul financiar bancar, adaptate la obiective mai extinse și sprijină acțiunile Băncii Naționale a Moldovei care vizează implementarea Acordului de Asociere. “Vom colabora în domenii care țin de licențiere, supraveghere și achiziții de cote bancare, vom colabora în conglomerate financiare, servicii de plată și emiterea de monedă electronică”, a adăugat oficialul moldovean.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a menționat că noul acord de colaborare vine să extindă și să dezvolte cooperarea în domenii de interes reciproc, în vederea unei cât mai bune funcționări a sistemelor financiar bancare dintre cele două state. „Extindem cooperarea în domeniul consolidării capacităților instituționale, în sfera supravegherii și gestionării situațiilor de criză și continuăm buna cooperare în domeniul stabilității prețurilor și a celei macro-financiare”, a spus Isărescu.

Potrivit oficialului român, parteneriatul băncilor centrale din cele două țări este unul “robust și durabil”. "Este un parteneriat care aduce fără echivoc apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană", a spus guvernatorul Băncii Naționale a României.

Noul document propune o abordare mai aprofundată în afirmarea eforturilor ambelor părți pentru dezvoltarea sistemelor financiar-bancare conform standardelor europene. Acesta vizează un spectru larg de domenii, inclusiv: licențierea și supravegherea băncilor; licențierea și supravegherea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică; infrastructurile pieței financiare; prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului; operațiunile cu numerar; gestiunea situațiilor de criză etc. De asemenea, BNM și BNR vor putea coopera și în alte domenii de interes reciproc atunci când o astfel de cooperare va fi necesară și posibilă pentru exercitarea atribuțiilor celor două autorități.

img21004166

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!