ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Depozitarul Central Unic a atins toate obiectivele și este pe deplin funcțional

14:41 | 14.06.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Banca Națională a Republicii Moldova va implementa, prin intermediul Depozitarului Central Unic decontări pe bază netă DvP2 pentru valorile mobiliare de stat, transmite MOLDPRES.

La solicitarea reporterului agenției, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a anunțat că Depozitarul nominalizat a atins toate obiectivele pe care le-am țintit și astăzi este pe deplin funcțional. “Depozitarul Central Unic a implementat un sistem informațional modern, integrat cu sistemul de plăți al BNM, care permite decontarea automată a operațiunilor cu instrumente financiare”, a declarat Armașu.

Potrivit guvernatorului, toate operațiunile cu valori mobiliare de stat și certificate BNM sunt efectuate prin intermediul acestui instrument financiar bancar. “În viitoarele luni, Banca Națională a Republicii Moldova  va implementa, prin intermediul Depozitarului Central Unic decontări pe bază netă DvP2 pentru valorile mobiliare de stat”, a specificat șeful băncii centrale.   

În același timp, Octavian Armașu a anunțat că Depozitarul sus-numit planifică să creeze cu suportul USAID  o platformă electronică pentru micii investitori, care vor putea procura online valori mobiliare de stat.

De la fondare în 2018, toate operațiunile cu valori mobiliare de stat și certificate ale BNM sunt efectuate prin intermediul Depozitarului Central Unic. Tranzacțiile încheiate la Bursa de Valori a Moldovei sunt decontate de Depozitar. Către DCU au fost transmise registrele băncilor, ale societăților de asigurare, companiilor listate la bursă, societăților cu participațiuni ale statului și ale altor companii importante.

Integral, interviul cumulativ al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, acordat în baza întrebărilor adresate de la diverse instituții mass-media poate fi vizualizat la linkul:

https://www.bnm.md/ro/content/interviu-guvernatorul-bancii-nationale-moldovei-octavian-armasu-raspunde-la-intrebarile-3 

foto: bnm.md

img21004208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!