ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 11% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

12:35 | 15.06.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Până la etapa actuală, în Republica Moldova au fost recepționate peste 1,03 milioane de doze de vaccin. Prima doză a fost administrată pentru circa 386 de mii de persoane, iar rapelul pentru aproximativ 153 de mii, în total fiind administrate cca 539 de mii de doze de vaccin antiCOVID-19, transmite MOLDPRES.

Datele au fost enunțate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de Angela Paraschiv, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

“În prezent, acoperirea cu vaccinare în Republica Moldova constituie 11% - cu o doză și circa 5% cu două. În acest context, îndemnăm populația să se vaccineze pentru a ajunge la rata de acoperire de 70%, ce ar asigura securizarea la nivel național”, a spus Angela Paraschiv.

În altă ordine de idei, sursa citată a spus că din persoanele imunizate, aproximativ 60 la sută sunt bărbați şi circa 80% sunt persoane cu vârsta de peste 40 de ani. “În ultima săptămână au fost administrate 60 de mii de doze de vaccin, or, din păcate, este înregistrată o mică scădere a procesului de imunizare. De aceea, pe fundalul creșterii numărului de cazuri în alte țări ale lumii, este indicată vaccinarea, pentru că pericolul de infectare încă persistă. Imunizarea este singura salvare şi soluție pentru a reveni cât mai curând la normalitate”, a menționat epidemiologul. Totodată, Paraschiv a estimat situația bună în ceea ce ține de imunizarea personalului medical, care a ajuns la 90 la sută din angajații din sistem, fără nici un caz de infectare în ultima săptămână.

Prezentă la conferința de presă, Ninel Revenco, coordonatorul Programului național de imunizare și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, s-a referit la pașapoartele verzi de vaccinare. “Pentru moment, nu avem nici un fel de informație despre aderarea la acest pașaport verde de vaccinare, care va fi activ din data de 1 iulie. Republica Moldova nu este membru al Uniunii Europene şi discutăm doar despre eligibilitatea acestor certificate de imunizare primite în țara noastră şi dacă vor fi recunoscute şi în alte state, inclusiv din UE”, a relevat Ninel Revenco.

Totuși, reprezentantul Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale a atenționat că “certificatele  de vaccinare eliberate în Republica Moldova după imunizare sunt în trei limbi, au însemnele necesare şi permit trecerea frontierei, fiind valide şi permițând deținătorilor evitarea perioadei de carantinare”.

img21004228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!