ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea de Apel din SUA s-a pronunţat în favoarea SA “Moldovagaz” şi Guvernului de la Chişinău

15:28 | 24.06.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Curtea de Apel din SUA a celei de a doua  circumscripții (New York) a casat hotărârea Tribunalului Districtual din New York din 1 noiembrie 2019 privind restabilirea prescripției pentru recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale pe baza cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited” împotriva SA „Moldovagaz” și a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, suma totală a creanței indicate în dosar s-a cifrat la 32,5 milioane de dolari, dintre care 9,86 mln de dolari reprezintă̆ datoria de bază pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit” (succesorul legal fiind SA „Moldovagaz”), iar 22,64 mln este penalitatea, calculată începând cu anul 2000, cu o rată de 6,375% pe an.

Conform textului deciziei Curții de Apel americane, Guvernul Republicii Moldova nu exercită un control extins asupra SA „Moldovagaz” și nici nu abuzează̆ de structura corporativă a întreprinderii. Mai mult, în document se subliniază̆ faptul că SA „Moldovagaz” este o entitate juridică independentă cu drepturi depline. Astfel, SA „Moldovagaz” și-a confirmat „statutul de independență juridică”.

„Gater Assets Limited” a primit drepturile de creanță de la „Lloyds Underwriters” în 2012, care a reasigurat un contract de furnizare a gazelor naturale pentru „Gazsnabtranzit” în 1998. Prima hotărâre de recunoaștere a deciziei de recuperare a datoriei principale a fost emisă de Tribunalul Districtual din New York în iulie 2000, și prin hotărârea Curții de Apel a celei de a 2-a circumscripții din 22 iunie curent nu poate fi pusă în aplicare.

Interesele SA „Moldovagaz” au fost reprezentate de firma de avocatură americană „MoloLamken LLP”, precum și de avocatul moldovean, Serghei Covali, selectați pe baza unui concurs internațional deschis. La rândul sau, interesele Guvernului Republicii Moldova au fost reprezentate de compania juridică „Steptoe & Johnson LLP” și de avocatul moldovean, Andrei Bivol. În numele SA „Moldovagaz”, coordonarea procedurilor legale a fost efectuată de către consilierul președintelui consiliului de administrație al companiei, Dumitru Melnic.

foto simbol

img21004504

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!