ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii testează tehnica pentru campania de recoltare

12:08 | 30.06.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunţat astăzi că în țară a demarat procesul de testare a tehnicii pentru a începe campania de recoltare a cerealelor. În acelaşi timp, conform datelor operative prezentate de direcțiile agricole raionale, în raionul Ungheni și UTA Găgăuzia a demarat recoltarea orzului pe parcele mici, transmite MOLDPRES. 

Recoltarea cerealelor se efectuează, de obicei, în zilele cele mai uscate și cu temperaturi înalte, fapt ce sporește riscul apariției incendiilor, or, MADRM atenționează producătorii agricoli ca, în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.  

Producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei și de reducere a pierderilor de producție agricolă; să informeze continuu conducătorii și specialiștii despre responsabilitatea respectării legislației, normelor și regulilor de protecție a muncii și de apărare împotriva incendiilor, precum și să organizeze instruiri pentru personalul antrenat în campania de recoltare.

„Totodată, este necesar a desemna câte o persoană responsabilă de sectoare pentru perioada recoltării păioaselor și colectării nutrețurilor; a izola lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate. De asemenea, combinele, camioanele și tractoarele antrenate în campania de recoltare trebuie utilate cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție și să fie permisă utilizarea doar a tehnicii agricole supusă reviziilor de rigoare”, indică MADRM.

Producătorii au responsabilitatea de a asigura controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării și păstrării cerealelor și furajerelor, precum și să interzică fumatul și focul deschis pe lanuri, miriști, arii, combine sau mijloacele de transport aflate în lanul supus recoltării.

Totodată, în cazul înregistrării unor eventuale incidente excepționale, în sensul celor recomandate, este solicitată informarea de urgență a serviciilor speciale abilitate, inclusiv a ministerului. Pentru informații în acest sens, poate fi anunţată Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, prin telefon, la numărul, 022.204.540.

Potrivit informațiilor operative, deținute de către direcțiile agricole, pentru recolta anului curent au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418,9  mii ha, inclusiv: 318 mii ha cu grâu de toamnă și de primăvară, 64 mii ha cu orz de toamnă și de primăvară, rapiță - 33,9 mii ha, alte culturi - 2 mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul trecut (389,8 mii ha), este mai mare cu circa 7%, iar comparativ cu 2019, este mai mică cu circa 5% (444,2 mii ha).   

foto: MADRM

img21004649

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!